söndag 18 februari 2018

Aktuellt
Nyhetsarkiv
Om oss
Podd: Second Opinion
Youtube: Studio SEA
Almedalen 2017
WilberforceAkademin
Resurser
Resurssida: Äktenskap.info
Stöd oss
Medlem
Plusmedlem
Kontakta oss
NyhetsbrevPrenumerera på vårt nyhetsbrev.
E-post

Telefon


måndag 13 mar 2017

Skam: Analys av TV-fenomenet utifrån en kristen världsbild (Artikelserie i 8 delar)

Det råder Skam-feber i Norden. Den norska TV-serien är snart inne på säsong fyra, och kan sägas både spegla och skapa 2017 års ungdomskultur. Olof Edsinger, författare till SEA:s idéskrift När minoriteten tar majoriteten som gisslan, utforskar i en artikelserie i åtta delar Skam-”universumet” utifrån en kristen världsbild.

SKAM-UNIVERSUMET - EN INTRODUKTION (DEL 1)

NRK-serien Skam har tagit världen med storm. Inte bara i Norge, utan också i övriga Norden – och ännu längre bort. Innan jul fick vi veta att rättigheterna till en amerikansk upplaga av serien har sålts till produktionsbolaget XIX Entertainment.

Slår alla rekord

Mycket har skrivits om det speciella med Skam. Till det mest nyskapande hör sättet som serien gör bruk av sociala medier. Skam bygger också på en sällsynt omfattande research, där manusförfattaren Julie Andem har suttit i mängder av djupintervjuer med norska tonåringar. Allt för att få en så god inblick som möjligt i en ung människas vardag.
Och det är ingen tvekan om att serien har träffat rätt. Skams hemsida har haft i snitt 1,2 miljoner unika brukare i veckan, och det första avsnittet av serien hör till de mest sedda på NRK TV någonsin. Samma sak gäller för Sverige, där man för en tid sedan spräckte vallen för mest sedda serie någonsin på SVT Play, med totalt över 20 miljoner visningar.

Trovärdigt gestaltade tonåringar

Så – vad är det vi möter när vi tittar på Skam? Ja, först och främst är det förstås ett antal trovärdigt gestaltade tonåringar.
Trots att de inte finns ”på riktigt” är det mycket som gör att vi lever oss in i deras relationer och vardag. Skådespeleriet är naturligt och utan övertoner, och samspelet mellan film-mediet och sociala medier knyter an till hur kommunikationen faktiskt ser ut i dagens Norge.
Flera av rollpersonerna har till och med egna instagramkonton med flera tusen följare vardera.
Serien fokuserar på frågor som känns igen från många andra TV-serier – och som vi vet engagerar oss alla. Fokus ligger på vänskap, kärlek, sex, svek, alkohol och fest. Men karaktärerna präglas också av en mänsklighet och värme som automatiskt får oss att sympatisera med dem. Även om Skam lyfter fram ett antal svåra och komplicerade teman, är det i grunden en feelgood-serie där det för det mesta tycks bli ganska bra i slutändan.

Fokus på ”hooking” – och frånvarande vuxna

Två saker som däremot sticker ut, och som jag därför kommer att återkomma till i mina artiklar, är dels det extrema fokus på ”hooking” och sex som präglar serien, dels den nästan totalt frånvarande vuxengenerationen.
I början av andra serien får vi ett bildspel av (som det verkar) autentiska foton från olika ungdomsfester, där det försiggår både det ena och det andra framför kameran. Intressant nog har serieskaparna valt att ackompanjera sekvensen med låten ”City of Satan”, och man kan fråga sig om detta är en hint om att även de ifrågasätter delar av den kultur som de vill skildra. För egen del ställer jag mig också frågan om hur skådespelarna själva upplever det att ”hooka” med så många människor framför kameran. Vad gör det egentligen med en själv, och med ens syn på sin egen kropp?

Vilka roller spelar vi? 

Iviss mån kan det här illustrera ett fenomen som gäller för vår tid i stort, och som i viss mån kan förstärkas av en serie som Skam. Nämligen att vi ofta spelar helt olika roller beroende på vilken miljö vi för tillfället befinner oss i. Vi lever ett liv när vi är hemma, ett annat när vi är på skolan, ett tredje när vi är med våra killkompisar, ett fjärde när vi är med våra tjejkompisar, ett femte när vi är på fest …
I Skam är det ofta under festerna som de avgörande händelserna utspelar sig. Det är där som man gör saker som visar sig få konsekvenser också på livets övriga arenor. Även om festerna är en egen värld med egna regler, ger de alltså inriktningen för mycket av det som sker i vardagen.

Hjälp att förstå – men också att ställa kritiska frågor

I den här artikelserien ska vi utforska några olika sidor av det ”universum” som karaktärerna i Skam befinner sig i. Målet är att serien ska hjälpa dig att förstå, men också ställa kritiska frågor till, den typ av livsstil och värderingar vi får blicka in i genom Skam.
Många läsare av den här artikelserien har kanske inte sett Skam, och det behöver i så fall inte vara något dåligt. Men oavsett om du har sett Skam eller inte, är de attityder och värderingar som förmedlas i serien präglade av vår samtid. Det är viktigt att vi reflekterar över dessa så att vi tydligare kan se vad som ligger i linje med – och vad som ligger i strid med – en kristen tro.
Hur relaterar Skam-universumet till det som är Bibelns bild av det goda livet? Och hur bevarar vi vårt hjärta (se Ordspråksboken 4:23) när de båda världarna kolliderar?

Olof Edsinger
Teolog, samhällsdebattör och författare, bl.a. av När minoriteten tar majoriteten som gisslan (SEA 2016)

Fotnot: Detta är del 1 av 8 ur en artikelserie om TV-serien Skam som kommer att publiceras 2 gånger per vecka.

Fler nyheter

fredag 16 feb 2018

Samma Gud i islam och kristen tro?

Är det samma Gud i kristendom och islam? Ett aktuellt exempel från Migrationsverkets bemötande av kristna konvertiter ställer frågan på sin spets. Men skillnaderna är betydligt större än vad som ofta framkommer. SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger försöker här att reda ut begreppen.

LÄS MER

fredag 16 feb 2018

Nytt avsnitt av SEA:s podd: Teologisk förvirring i Knutby – och på Migrationsverket

LÄS MER

fredag 2 feb 2018

Äktenskapet som svar på den sexuella revolutionens baksidor

En artikelserie på Svenska Dagbladets Idag-sida ger oss ett antal avslöjande inblickar i den sexuella revolutionens baksidor. Det kristna svaret på dessa är det trogna monogama äktenskapet, skriver Olof Edsinger inför den nya Äktenskapsveckan som börjar den 11 februari.

 

LÄS MER

fredag 2 feb 2018

SEA gör Äktenskapets dag till Äktenskapets vecka

Sedan 2007 har Svenska Evangeliska Alliansen uppmuntrat församlingar att fira Äktenskapets dag söndagen innan Alla hjärtans dag genom att särskilt lyfta fram Guds tanke med äktenskapet och mänsklig samlevnad. Från och med 2018 vill SEA uppmuntra församlingar att fira Äktenskapets vecka med start söndagen innan Alla hjärtans dag (11 februari 2018). Kommande år infaller Äktenskapets vecka med start 10 februari år 2019.

LÄS MER

måndag 29 jan 2018

Podden Second Opinion: Kristen tro i mötet med skol- och studentvärldens frågor. Gäst: Simon Wennstig, Credo

LÄS MER

måndag 22 jan 2018

Krigen i Gamla testamentet – ny studieguide och åtta undervisningsfilmer

Hur ska vi förhålla oss till Gamla testamentets tal om krig och dödande i
Guds namn? Går det över huvud taget att förstå dessa texter, och vad
kan de i så fall ha att säga till oss i dag? Om du någon gång har
funderat över dessa och liknande frågor har du kanske läst Olof
Edsingers bok Krigen i Gamla testamentet. Nu lanserar vi två nyheter:

LÄS MER

fredag 19 jan 2018

Dimridåer i Smers dödshjälpsargument

Att sex av tio svenskar är för en legalisering av dödshjälp, enligt en ny undersökning, innebär inte att politiker per automatik bör göra ingrepp i läkaretiken. Samtidigt skärper Statens medicinsk etiska råd tonen i debatten, skriver Jacob Rudenstrand och menar att rådet sprider dimridåer.

LÄS MER

torsdag 11 jan 2018

Nytt poddavsnitt - SEA:s nyårskarameller

LÄS MER

fredag 5 jan 2018

Jesus som ”hen” illustrerar ett större problem

När kyrkan fullgör det uppdrag som hon har mottagit från sin Herre kan hon med profetisk skärpa vara den röst som avslöjar kejsarens nakenhet. Det är en dubbel tragik när det i stället är kyrkan som visar upp sin nakenhet, skriver SEA:s Olof Edsinger i en kommentar till Svenska kyrkans i Västerås val att titulera Jesus som ”hen”.

 

LÄS MER

fredag 22 dec 2017

Ett treenigt rådslag

Vilka avvägningar var det som låg bakom Guds människoblivande i Jesus Kristus? Alltså det vi firar under julen, och som når sin fullhet under den första påsken? I årets sista nyhetsmail bjuder vi på en lekfull introduktion till inkarnationens mysterium, skriven av SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger.

LÄS MER

 

När 2 blir ett
Second Opinion
Nyhetsbrev