lördag 23 juni 2018

Aktuellt
Nyhetsarkiv
Om oss
Podd: Second Opinion
Youtube: Studio SEA
SEA i Almedalen
WilberforceAkademin
Resurser
Resurssida: Äktenskap.info
Stöd oss
Medlem
Plusmedlem
Kontakta oss
Nyhetsbrev
TestPrenumerera på vårt nyhetsbrev.
E-post

Telefon


fredag 16 jun 2017

Poddavsnitt 20 - Att bygga kyrka i världens mest sekulariserade land Gäst: Jonas Melin

Hur bygger man församling i världens mest sekulariserade land? Tillsammans med Jonas Melin, pionjärkonsulent vid Svenska Alliansmissionen, diskuterar vi utmaningar och möjligheter i Sverige när man startar nya församlingar. Sekulär medias relation till kyrkor och kristna diskuteras också av Stefan och Jacob, bland annat Aftonbladet TV:s inslag om församlingen Hillsong, DN-journalisten Johan Cronemans kritik av TV-sända gudstjänster, samt Göteborgs-Postens krönikör Padma Schrewelius vilja att nyansera abortdebatten, men som själv blir onyanserad i kritiken av de som är kritiska mot abortlagstiftningen.

Klicka här för att lyssna via Sound Cloud
Klicka här för att lyssna via iTunes

Vill du stötta podden ekonomiskt kan du Swisha en valfri gåva till 123 059 16 44 (www.getswish.se).

Länkar som nämns i avsnittet:
- Aftonbladet TV, "Pastorn bakom megakyrkan Hillsong", http://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/218810

-SR P1, "Hillsong – megakyrkan och succépastorn", http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/897373?programid=909

- Göteborgs-Posten, "Schrewelius: Släpp den  kidnappade abortdebatten fri", http://www.gp.se/ledare/schrewelius-sl%C3%A4pp-den-kidnappade-abortdebatten-fri-1.4351923

- Populär historia, "Kan Bibeln användas som historisk källa?", http://popularhistoria.se/lasarfragor/kan-bibeln-anvandas-som-historisk-kalla?SNSubscribed

-  Dagens Nyheter, "Johan Croneman: SVT:s gudstjänster är som ett VM i floskler", http://www.dn.se/kultur-noje/johan-croneman-svts-gudstjanster-ar-som-ett-vm-i-floskler/

- Barnabbasbloggen, "Sverige är efterkristet", http://barnabasbloggen.blogspot.se/2017/02/sverige-ar-efterkristet.html

Fler nyheter

torsdag 21 jun 2018

Gud är en förbunds-Gud

Gud är en förbunds-Gud, och att hålla äktenskapet i ära är ett konkret sätt att med våra liv bekänna detta faktum. Att däremot inte göra det, är ett tydligt sätt att visa att vi inte har förstått denna grundläggande egenskap hos Herren. Det skriver SEA:s Olof Edsinger inför den stundande midsommarhelgen.

LÄS MER

onsdag 20 jun 2018

SEA: Regeringens trossamfundsutredning inger oro

– Regeringens utredning om statens stöd till trossamfund sänder oroväckande signaler gällande samfundens oberoende. Många av utredningens förslag kan på ytan verka rimliga, men samtidigt stämmer talesättet ”djävulen finns i detaljerna” väl in på det som står.

Det säger Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för SEA, som har lett organisationens arbete med att analysera utredningen Statens stöd till trossamfund i ett mångreligiöst Sverige, SOU 2018:18.

LÄS MER

fredag 8 jun 2018

Treenigheten och islam

I kyrkans år har vi nu trätt in i Trefaldighetstiden, där vi får fördjupa oss i livet med Gud som Fader, Son och helig Ande. Samtidigt firar många muslimer Ramadan, utifrån en helt annan förståelse av Guds väsen. Så vad säger egentligen den kristna tron om treenigheten, och hur relaterar detta till islams sätt att tala om Allah? Om detta skriver SEA:s Olof Edsinger i sommarens första nyhetsmail.

LÄS MER

fredag 25 maj 2018

"Religiösa tankelekar" om abort

”Överlappningen mellan abortmotstånd och människorättsaktivism är inte noll – den är negativ.” Så skrev Dagens Nyheter i veckan med anledning av dagens folkomröstning på Irland om synen på oföddas rätt till liv. Enligt tidningens huvudledare hotar landets restriktiva abortlagstiftning kvinnors hälsa, men redan idag har man lägre mödradödlighet än exempelvis Storbritannien, skriver Jacob Rudenstrand.

LÄS MER

 

När 2 blir ett
Islam och kristen tro - BRYTPUNKT
Second Opinion