söndag 18 mars 2018

Aktuellt
Nyhetsarkiv
Om oss
Podd: Second Opinion
Youtube: Studio SEA
Almedalen 2017
WilberforceAkademin
Resurser
Resurssida: Äktenskap.info
Stöd oss
Medlem
Plusmedlem
Kontakta oss
NyhetsbrevPrenumerera på vårt nyhetsbrev.
E-post

Telefon


tisdag 5 sep 2017

"Partipolitiken i kyrkovalet en frontalkrock med kyrkans väsen"

- Svenska kyrkans väl och ve angår alla kristna i Sverige, och vårt största samfunds andliga hälsa påverkar situationen även för dem som tillhör den traditionella frikyrkan. Inför kyrkovalet vill Svenska Evangeliska Alliansen därför uppmuntra alla som är medlemmar i Svenska kyrkan att rösta – även de som normalt firar gudstjänst inom ett annat kyrkosamfund.

Det säger Olof Edsinger, generalsekreterare i Svenska Evangeliska Alliansen, i en kommentar med anledning av kyrkovalet den 17 september.

- Ett gemensamt mål för alla med en klassisk kristen bekännelse bör vara att minska det partipolitiska inflytandet över Svenska kyrkan genom att lägga sin röst på någon av de partipolitiskt obundna nomineringsgrupperna. Att ha partiet snarare än Kristus som högsta lojalitet är en frontalkrock med det som är kyrkans sanna väsen. Själva ordet kyrka, grekiskans kyriakon, betyder ”hörande till Herren” – inte hörande till partiet.

- Som svenskar glömmer vi lätt hur unikt Svenska kyrkans beslutssystem är. Det finns knappast någon annan luthersk kyrka som är så starkt präglad av partipolitik, och man är den enda kyrka i världen vars biskopar inte får vara med och rösta i det egna kyrkomötet, säger Olof Edsinger och fortsätter:

- Just nu bevittnar vi också ett märkligt politiskt spel, där olika partier målar upp hotbilder med syfte att ”skrämma” sina väljare till valurnorna. Bakom den politiska retoriken gömmer sig en krass fråga om vinstmaximering: hur kan vi själva få så många röster som möjligt? Långt ifrån alla nomineringsgrupper tycks i dag kunna formulera en positiv och bibelförankrad vision för Svenska kyrkans framtid.

Fler nyheter

fredag 16 mar 2018

Transideologin en fara för barn och unga

Den mer komplicerade resa som tidigare var förbehållen ett fåtal förs genom transideologin över på en större grupp, med ett onödigt experimenterande, och i många fall en ökad psykisk ohälsa, som följd. De flesta av oss mår helt enkelt inte bra av budskapet att vår biologi inte säger något om vilka vi är, skriver SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger i en artikel som även har publicerats på GP Debatt och väckt mycket uppmärksamhet.

LÄS MER

torsdag 15 mar 2018

Samtalskväll: Kristendom och kvinnans frigörelse – efter #metoo

LÄS MER

tisdag 13 mar 2018

SEA:s podcast: Bland kyrkklockor och böneutrop Gäst: Tomas Samuel, apologet

LÄS MER

fredag 2 mar 2018

Gamla testamentet - mer än lag och krav

Tidigare i år har SEA uppmärksammat den komplicerade frågan om krig och dödande i Gamla testamentet. I denna artikel, som även går ut som ett SEA Paper till våra nätverkspartners, vänder SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger på perspektivet, för att i stället fokusera på nåden i Gamla testamentet. Även detta, visar det sig, är ett centralt tema i den Bibel som Jesus läste.

LÄS MER

 

Nyhetsbrev
Bokpaket
När 2 blir ett