fredag 15 december 2017

Aktuellt
Nyhetsarkiv
Om oss
Podd: Second Opinion
Youtube: Studio SEA
Almedalen 2017
WilberforceAkademin
Resurser
Resurssida: Äktenskap.info
Stöd oss
Medlem
Plusmedlem
Kontakta oss
NyhetsbrevPrenumerera på vårt nyhetsbrev.
E-post

Telefon


tisdag 5 sep 2017

"Partipolitiken i kyrkovalet en frontalkrock med kyrkans väsen"

- Svenska kyrkans väl och ve angår alla kristna i Sverige, och vårt största samfunds andliga hälsa påverkar situationen även för dem som tillhör den traditionella frikyrkan. Inför kyrkovalet vill Svenska Evangeliska Alliansen därför uppmuntra alla som är medlemmar i Svenska kyrkan att rösta – även de som normalt firar gudstjänst inom ett annat kyrkosamfund.

Det säger Olof Edsinger, generalsekreterare i Svenska Evangeliska Alliansen, i en kommentar med anledning av kyrkovalet den 17 september.

- Ett gemensamt mål för alla med en klassisk kristen bekännelse bör vara att minska det partipolitiska inflytandet över Svenska kyrkan genom att lägga sin röst på någon av de partipolitiskt obundna nomineringsgrupperna. Att ha partiet snarare än Kristus som högsta lojalitet är en frontalkrock med det som är kyrkans sanna väsen. Själva ordet kyrka, grekiskans kyriakon, betyder ”hörande till Herren” – inte hörande till partiet.

- Som svenskar glömmer vi lätt hur unikt Svenska kyrkans beslutssystem är. Det finns knappast någon annan luthersk kyrka som är så starkt präglad av partipolitik, och man är den enda kyrka i världen vars biskopar inte får vara med och rösta i det egna kyrkomötet, säger Olof Edsinger och fortsätter:

- Just nu bevittnar vi också ett märkligt politiskt spel, där olika partier målar upp hotbilder med syfte att ”skrämma” sina väljare till valurnorna. Bakom den politiska retoriken gömmer sig en krass fråga om vinstmaximering: hur kan vi själva få så många röster som möjligt? Långt ifrån alla nomineringsgrupper tycks i dag kunna formulera en positiv och bibelförankrad vision för Svenska kyrkans framtid.

Fler nyheter

fredag 8 dec 2017

Vill du ge en julklapp till SEA? Hälsning från ordförande Stefan Swärd

Svenska Evangeliska Alliansen har en viktig uppgift i Sveriges kristenhet för att driva frågor som är centrala för kristna med förankring i evangeliska/evangelikala kristna samfund och rörelser. I frågor som handlar om Bibeln som Guds ord, Jesus som enda vägen och en tydlig kristen hållning i etiska frågor har SEA en nödvändig uppgift att vara en röst, både i förhållande till kristenheten och till samhället i stort.

LÄS MER

torsdag 7 dec 2017

Jacob Rudenstrand: Mission i vår tid utmanar

Vi måste hitta tillbaka till den stora berättelsen där evangelisation och humanitärt arbete får vandra hand i hand. Det skriver Jacob Rudenstrand.

LÄS MER

torsdag 7 dec 2017

SEA och Bibeln idag uppmuntrar till bibelstudium i grupp

Lagom till julen lanserar Svenska Evangeliska Alliansen och Bibeln idag två nya material för kyrkans bibelstudiegrupper. Det är första gången som man går in i ett sådant konkret samarbete, och båda häftena är skrivna av SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger. Tanken är att de ska kunna användas av alla åldrar – men med ett särskilt öga till ungdomar och unga vuxna.

LÄS MER

fredag 24 nov 2017

Tror vi fortfarande på försakelsens väg?

Jesus talar flera gånger om försakelsen och att dö från sig själv som kungsvägen i det kristna lärjungaskapet. Men är det denna tro som predikas i dagens svenska kyrkor och bönhus? frågar sig SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger, apropå den senaste tidens samtal om sexualitet.

 

LÄS MER

 

När 2 blir ett
Juldebatt
Nyhetsbrev