lördag 23 juni 2018

Aktuellt
Nyhetsarkiv
Om oss
Podd: Second Opinion
Youtube: Studio SEA
SEA i Almedalen
WilberforceAkademin
Resurser
Resurssida: Äktenskap.info
Stöd oss
Medlem
Plusmedlem
Kontakta oss
Nyhetsbrev
TestPrenumerera på vårt nyhetsbrev.
E-post

Telefon


torsdag 7 dec 2017

SEA och Bibeln idag uppmuntrar till bibelstudium i grupp

Lagom till julen lanserar Svenska Evangeliska Alliansen och Bibeln idag två nya material för kyrkans bibelstudiegrupper. Det är första gången som man går in i ett sådant konkret samarbete, och båda häftena är skrivna av SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger. Tanken är att de ska kunna användas av alla åldrar – men med ett särskilt öga till ungdomar och unga vuxna.

- Häftena utgår från Romarbrevet och Urhistorien, som båda hör till Bibelns mest grundläggande texter, men som samtidigt kan upplevas som lite ”svårtuggade”. I materialen har vi därför ansträngt oss att skriva lättillgängliga förklaringar, samtidigt som vi lyfter fram bibeltexten så som den från början är skriven, säger Olof Edsinger och tillägger:

- Särskilt kring urhistorien finns det ju en risk att vi hamnar i olika stickspår, till exempel frågor som har med jordens ålder att göra, och att vi därför missar det som är textens större och mer övergripande budskap.

För SEA:s del är satsningen ett led i att producera material som på ett konkret sätt kan landa i den lokala församlingen. För Bibeln idag har drivkraften varit att skapa enkla instegsmaterial för unga eller nya i tron. Det senare är också orsaken till att man har valt att ge serien namnet INSTEG. På sikt kan det bli fler utgivningar, med lite olika profil och författare.

De båda första häftena är indelade i åtta avsnitt, och till varje samling föreslår man fem samtalsfrågor. På så sätt lämpar sig materialen särskilt väl för en grupp som under en termin träffas varannan vecka, eller som vill varva sina samlingar mellan exempelvis bibelstudie- och gemenskapskvällar.

- Vi behöver ständigt utmana varandra att gå tillbaka till det systematiska bibelstudiet, och med fördel tror vi att detta kan ske i gemenskap med andra kristna, säger Olof Edsinger. Annars är risken stor att tron mest förankras i våra tillfälliga känslor, och att våra teologiska övertygelser formuleras av andra – inte av vår personliga närkamp med Skriften.

Korta fakta:
Namn på materialet: INSTEG
Tema: Romarbrevet och Urhistorien
Målgrupp: skrivet för att fungera för ungdomar (Romarbrevet) och unga vuxna (Urhistorien) – men fungerar även för äldre
Antal samlingar: 8
Författare: Olof Edsinger
Utgivare: SEA och Bibeln idag

För att beställda materialen kan klicka här

 

Fler nyheter

torsdag 21 jun 2018

Gud är en förbunds-Gud

Gud är en förbunds-Gud, och att hålla äktenskapet i ära är ett konkret sätt att med våra liv bekänna detta faktum. Att däremot inte göra det, är ett tydligt sätt att visa att vi inte har förstått denna grundläggande egenskap hos Herren. Det skriver SEA:s Olof Edsinger inför den stundande midsommarhelgen.

LÄS MER

onsdag 20 jun 2018

SEA: Regeringens trossamfundsutredning inger oro

– Regeringens utredning om statens stöd till trossamfund sänder oroväckande signaler gällande samfundens oberoende. Många av utredningens förslag kan på ytan verka rimliga, men samtidigt stämmer talesättet ”djävulen finns i detaljerna” väl in på det som står.

Det säger Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för SEA, som har lett organisationens arbete med att analysera utredningen Statens stöd till trossamfund i ett mångreligiöst Sverige, SOU 2018:18.

LÄS MER

fredag 8 jun 2018

Treenigheten och islam

I kyrkans år har vi nu trätt in i Trefaldighetstiden, där vi får fördjupa oss i livet med Gud som Fader, Son och helig Ande. Samtidigt firar många muslimer Ramadan, utifrån en helt annan förståelse av Guds väsen. Så vad säger egentligen den kristna tron om treenigheten, och hur relaterar detta till islams sätt att tala om Allah? Om detta skriver SEA:s Olof Edsinger i sommarens första nyhetsmail.

LÄS MER

fredag 25 maj 2018

"Religiösa tankelekar" om abort

”Överlappningen mellan abortmotstånd och människorättsaktivism är inte noll – den är negativ.” Så skrev Dagens Nyheter i veckan med anledning av dagens folkomröstning på Irland om synen på oföddas rätt till liv. Enligt tidningens huvudledare hotar landets restriktiva abortlagstiftning kvinnors hälsa, men redan idag har man lägre mödradödlighet än exempelvis Storbritannien, skriver Jacob Rudenstrand.

LÄS MER

 

Nyhetsbrev
Bokpaket
När 2 blir ett