torsdag 18 januari 2018

Aktuellt
Nyhetsarkiv
Om oss
Podd: Second Opinion
Youtube: Studio SEA
Almedalen 2017
WilberforceAkademin
Resurser
Resurssida: Äktenskap.info
Stöd oss
Medlem
Plusmedlem
Kontakta oss
NyhetsbrevPrenumerera på vårt nyhetsbrev.
E-post

Telefon


torsdag 7 dec 2017

SEA och Bibeln idag uppmuntrar till bibelstudium i grupp

Lagom till julen lanserar Svenska Evangeliska Alliansen och Bibeln idag två nya material för kyrkans bibelstudiegrupper. Det är första gången som man går in i ett sådant konkret samarbete, och båda häftena är skrivna av SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger. Tanken är att de ska kunna användas av alla åldrar – men med ett särskilt öga till ungdomar och unga vuxna.

- Häftena utgår från Romarbrevet och Urhistorien, som båda hör till Bibelns mest grundläggande texter, men som samtidigt kan upplevas som lite ”svårtuggade”. I materialen har vi därför ansträngt oss att skriva lättillgängliga förklaringar, samtidigt som vi lyfter fram bibeltexten så som den från början är skriven, säger Olof Edsinger och tillägger:

- Särskilt kring urhistorien finns det ju en risk att vi hamnar i olika stickspår, till exempel frågor som har med jordens ålder att göra, och att vi därför missar det som är textens större och mer övergripande budskap.

För SEA:s del är satsningen ett led i att producera material som på ett konkret sätt kan landa i den lokala församlingen. För Bibeln idag har drivkraften varit att skapa enkla instegsmaterial för unga eller nya i tron. Det senare är också orsaken till att man har valt att ge serien namnet INSTEG. På sikt kan det bli fler utgivningar, med lite olika profil och författare.

De båda första häftena är indelade i åtta avsnitt, och till varje samling föreslår man fem samtalsfrågor. På så sätt lämpar sig materialen särskilt väl för en grupp som under en termin träffas varannan vecka, eller som vill varva sina samlingar mellan exempelvis bibelstudie- och gemenskapskvällar.

- Vi behöver ständigt utmana varandra att gå tillbaka till det systematiska bibelstudiet, och med fördel tror vi att detta kan ske i gemenskap med andra kristna, säger Olof Edsinger. Annars är risken stor att tron mest förankras i våra tillfälliga känslor, och att våra teologiska övertygelser formuleras av andra – inte av vår personliga närkamp med Skriften.

Korta fakta:
Namn på materialet: INSTEG
Tema: Romarbrevet och Urhistorien
Målgrupp: skrivet för att fungera för ungdomar (Romarbrevet) och unga vuxna (Urhistorien) – men fungerar även för äldre
Antal samlingar: 8
Författare: Olof Edsinger
Utgivare: SEA och Bibeln idag

För att beställda materialen kan klicka här

 

Fler nyheter

torsdag 11 jan 2018

Nytt poddavsnitt - SEA:s nyårskarameller

LÄS MER

fredag 5 jan 2018

Jesus som ”hen” illustrerar ett större problem

När kyrkan fullgör det uppdrag som hon har mottagit från sin Herre kan hon med profetisk skärpa vara den röst som avslöjar kejsarens nakenhet. Det är en dubbel tragik när det i stället är kyrkan som visar upp sin nakenhet, skriver SEA:s Olof Edsinger i en kommentar till Svenska kyrkans i Västerås val att titulera Jesus som ”hen”.

 

LÄS MER

fredag 22 dec 2017

Ett treenigt rådslag

Vilka avvägningar var det som låg bakom Guds människoblivande i Jesus Kristus? Alltså det vi firar under julen, och som når sin fullhet under den första påsken? I årets sista nyhetsmail bjuder vi på en lekfull introduktion till inkarnationens mysterium, skriven av SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger.

LÄS MER

onsdag 20 dec 2017

Debatt om Jesu identitet: Jesus - Guds son eller misslyckad profet?

LÄS MER

fredag 8 dec 2017

Vill du ge en julklapp till SEA? Hälsning från ordförande Stefan Swärd

Svenska Evangeliska Alliansen har en viktig uppgift i Sveriges kristenhet för att driva frågor som är centrala för kristna med förankring i evangeliska/evangelikala kristna samfund och rörelser. I frågor som handlar om Bibeln som Guds ord, Jesus som enda vägen och en tydlig kristen hållning i etiska frågor har SEA en nödvändig uppgift att vara en röst, både i förhållande till kristenheten och till samhället i stort.

LÄS MER

torsdag 7 dec 2017

Jacob Rudenstrand: Mission i vår tid utmanar

Vi måste hitta tillbaka till den stora berättelsen där evangelisation och humanitärt arbete får vandra hand i hand. Det skriver Jacob Rudenstrand.

LÄS MER

fredag 24 nov 2017

Tror vi fortfarande på försakelsens väg?

Jesus talar flera gånger om försakelsen och att dö från sig själv som kungsvägen i det kristna lärjungaskapet. Men är det denna tro som predikas i dagens svenska kyrkor och bönhus? frågar sig SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger, apropå den senaste tidens samtal om sexualitet.

 

LÄS MER

torsdag 23 nov 2017

SEA:s podcast: Frikyrkan och debatten om samkönade relationer

LÄS MER

fredag 10 nov 2017

Viktigt att lyssna in vittnesbörden i Libris antologi

Vi är säkert många som kan ha synpunkter på vittnesbörden i ”Välkomna varandra!” Men om vi för en stund bortser från detta, finns det ett rop i dessa texter som vi behöver ta på allvar, skriver SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger.

 

LÄS MER

 

När 2 blir ett
Second Opinion
Nyhetsbrev