söndag 18 mars 2018

Aktuellt
Nyhetsarkiv
Om oss
Podd: Second Opinion
Youtube: Studio SEA
Almedalen 2017
WilberforceAkademin
Resurser
Resurssida: Äktenskap.info
Stöd oss
Medlem
Plusmedlem
Kontakta oss
NyhetsbrevPrenumerera på vårt nyhetsbrev.
E-post

Telefon


torsdag 7 dec 2017

SEA och Bibeln idag uppmuntrar till bibelstudium i grupp

Lagom till julen lanserar Svenska Evangeliska Alliansen och Bibeln idag två nya material för kyrkans bibelstudiegrupper. Det är första gången som man går in i ett sådant konkret samarbete, och båda häftena är skrivna av SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger. Tanken är att de ska kunna användas av alla åldrar – men med ett särskilt öga till ungdomar och unga vuxna.

- Häftena utgår från Romarbrevet och Urhistorien, som båda hör till Bibelns mest grundläggande texter, men som samtidigt kan upplevas som lite ”svårtuggade”. I materialen har vi därför ansträngt oss att skriva lättillgängliga förklaringar, samtidigt som vi lyfter fram bibeltexten så som den från början är skriven, säger Olof Edsinger och tillägger:

- Särskilt kring urhistorien finns det ju en risk att vi hamnar i olika stickspår, till exempel frågor som har med jordens ålder att göra, och att vi därför missar det som är textens större och mer övergripande budskap.

För SEA:s del är satsningen ett led i att producera material som på ett konkret sätt kan landa i den lokala församlingen. För Bibeln idag har drivkraften varit att skapa enkla instegsmaterial för unga eller nya i tron. Det senare är också orsaken till att man har valt att ge serien namnet INSTEG. På sikt kan det bli fler utgivningar, med lite olika profil och författare.

De båda första häftena är indelade i åtta avsnitt, och till varje samling föreslår man fem samtalsfrågor. På så sätt lämpar sig materialen särskilt väl för en grupp som under en termin träffas varannan vecka, eller som vill varva sina samlingar mellan exempelvis bibelstudie- och gemenskapskvällar.

- Vi behöver ständigt utmana varandra att gå tillbaka till det systematiska bibelstudiet, och med fördel tror vi att detta kan ske i gemenskap med andra kristna, säger Olof Edsinger. Annars är risken stor att tron mest förankras i våra tillfälliga känslor, och att våra teologiska övertygelser formuleras av andra – inte av vår personliga närkamp med Skriften.

Korta fakta:
Namn på materialet: INSTEG
Tema: Romarbrevet och Urhistorien
Målgrupp: skrivet för att fungera för ungdomar (Romarbrevet) och unga vuxna (Urhistorien) – men fungerar även för äldre
Antal samlingar: 8
Författare: Olof Edsinger
Utgivare: SEA och Bibeln idag

För att beställda materialen kan klicka här

 

Fler nyheter

fredag 16 mar 2018

Transideologin en fara för barn och unga

Den mer komplicerade resa som tidigare var förbehållen ett fåtal förs genom transideologin över på en större grupp, med ett onödigt experimenterande, och i många fall en ökad psykisk ohälsa, som följd. De flesta av oss mår helt enkelt inte bra av budskapet att vår biologi inte säger något om vilka vi är, skriver SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger i en artikel som även har publicerats på GP Debatt och väckt mycket uppmärksamhet.

LÄS MER

torsdag 15 mar 2018

Samtalskväll: Kristendom och kvinnans frigörelse – efter #metoo

LÄS MER

tisdag 13 mar 2018

SEA:s podcast: Bland kyrkklockor och böneutrop Gäst: Tomas Samuel, apologet

LÄS MER

fredag 2 mar 2018

Gamla testamentet - mer än lag och krav

Tidigare i år har SEA uppmärksammat den komplicerade frågan om krig och dödande i Gamla testamentet. I denna artikel, som även går ut som ett SEA Paper till våra nätverkspartners, vänder SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger på perspektivet, för att i stället fokusera på nåden i Gamla testamentet. Även detta, visar det sig, är ett centralt tema i den Bibel som Jesus läste.

LÄS MER

torsdag 22 feb 2018

SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger kommenterar Billy Grahams bortgång den 21 februari 2018

 - Billy Graham var en av kristenhetens mest respekterade röster. Under sin livstid fick han leda miljontals människor till tro, men även på andra sätt kom han att bli en viktig röst för evangeliet. För människor utanför kyrkan är han antagligen mest känd som rådgivare åt ett stort antal amerikanska presidenter, säger Olof Edsinger, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen.

LÄS MER

tisdag 20 feb 2018

Årsmöte 14 april i Göteborg med panelsamtal: Alla människors lika värde – hur svårt ska det va?

LÄS MER

fredag 16 feb 2018

Samma Gud i islam och kristen tro?

Är det samma Gud i kristendom och islam? Ett aktuellt exempel från Migrationsverkets bemötande av kristna konvertiter ställer frågan på sin spets. Men skillnaderna är betydligt större än vad som ofta framkommer. SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger försöker här att reda ut begreppen.

LÄS MER

fredag 16 feb 2018

Nytt avsnitt av SEA:s podd: Teologisk förvirring i Knutby – och på Migrationsverket

LÄS MER

fredag 2 feb 2018

Äktenskapet som svar på den sexuella revolutionens baksidor

En artikelserie på Svenska Dagbladets Idag-sida ger oss ett antal avslöjande inblickar i den sexuella revolutionens baksidor. Det kristna svaret på dessa är det trogna monogama äktenskapet, skriver Olof Edsinger inför den nya Äktenskapsveckan som börjar den 11 februari.

 

LÄS MER

fredag 2 feb 2018

SEA gör Äktenskapets dag till Äktenskapets vecka

Sedan 2007 har Svenska Evangeliska Alliansen uppmuntrat församlingar att fira Äktenskapets dag söndagen innan Alla hjärtans dag genom att särskilt lyfta fram Guds tanke med äktenskapet och mänsklig samlevnad. Från och med 2018 vill SEA uppmuntra församlingar att fira Äktenskapets vecka med start söndagen innan Alla hjärtans dag (11 februari 2018). Kommande år infaller Äktenskapets vecka med start 10 februari år 2019.

LÄS MER

 

Nyhetsbrev
Bokpaket
När 2 blir ett