lördag 23 juni 2018

Aktuellt
Nyhetsarkiv
Om oss
Podd: Second Opinion
Youtube: Studio SEA
SEA i Almedalen
WilberforceAkademin
Resurser
Resurssida: Äktenskap.info
Stöd oss
Medlem
Plusmedlem
Kontakta oss
Nyhetsbrev
TestPrenumerera på vårt nyhetsbrev.
E-post

Telefon


onsdag 17 dec 2008

Trappan och trojkan

Den som vill kan lära sig av historien. Av den kan vi lära oss att det finns en nedåtgående trappa när det gäller förtryck. Den har fyra steg:
1) Förtal.
2) Diskriminering.
3) Trakasserier
4) Förföljelse.

Detta tragiska mönster upprepar sig ofta i historien men är inte ödesbundet. Det går att bryta resan nedåt. Men om man inte är vaksam och ser signalerna tidigt finns risken att man vaknar upp för sent.

Ett tydligt exempel är förföljelsen av judar i Tyskland och Europa under 1930- och 40-talen. Judar baktalades, rykten och lögner spreds. Det skapade en grogrund för Hitler och hans hantlangare att införa diskriminerande lagar gentemot judar. Det övergick sedan i trakasserier, gick via Kristallnatten och sen som på räls till Auschwitz. Förintelsen skedde inte i ett steg – det var en nedåtgående trappa, och nazisterna tog ett steg i taget: förtal, diskriminering, trakasserier, förföljelse.

Idag – liksom då – finns en märklig allians mellan nazister och muslimer. I stora delar av muslimvärlden förtalas judar via statliga skolor, tidningar och statsunderstödd TV. Iran, Hamas och Hizbollah är bara några av de hatsprutande gaphalsarna. I Europa växer antisemitismen i framförallt muslimska grupper. Detta är farligt – det skapar en plattform för steg nedåt på förtryckets trappa!

Men det finns även andra liknande och oroande varningssignaler där kristna i Västvärlden är måltavlor – även i Sverige. Kristna framställs som farliga fundamentalister, udda och hatiska. Aftonbladet har kallat koreanska kristna biståndsarbetare för Kamikaze-missionärer samt helt utan grund hävdat att svenska kristna hotat bomba en musikfestival. En politiker i norra Sverige blev diskriminerad för sina kristna åsikter och en statligt anställd fick sparken för att han hade fel åsikter angående Israel.

I Storbritannien, USA och Kanada är exemplen otaliga på hur kristna inte fått organisera sig på skolor, uttrycka sina åsikter på universitet eller blivit arresterade för stillsam predikan. En föreslagen kommissionär fick inte verka i EU eftersom han hade kristna åsikter. Åke Greens predikan är ett exempel på en åsikt som länge ansågs olaglig att framföra. Fortfarande är lagen fel och luddig.

Ingen har väl glömt den långvariga och hetsiga förtalskampanjen mot Livets Ord som även resulterade i trakasserier mot den ekmanska familjen och andra kristna. Den s-märkta ex-ministern Morgan Johansson uttryckte att kristna inte borde få delta i den offentliga debatten. Lars Ohly vill med maktmedel tvinga kyrkorna att agera anti-bibliskt. I Australien åtalades en pastor för att ha talat så att muslimer känt sig kränkta. Listan kan göras längre. Varningsklockor ringer! Hör vi dem?

Det finns en märklig trojka som står gemensamt på översta trappsteget och vill knuffa andra nedför. Det är fundamentalistiska sekularister, homosexuella lobbygrupper och islamister. Jag har följt dessa frågor internationellt i åratal och trapptrenden är synlig och trojkan identifierbar. Se upp för trappan och trojkan!

MATS TUNEHAG
Ordförande
Svenska Evangeliska Alliansen

Artikeln är tidigare publicerad i Världen idag
Fler nyheter

torsdag 21 jun 2018

Gud är en förbunds-Gud

Gud är en förbunds-Gud, och att hålla äktenskapet i ära är ett konkret sätt att med våra liv bekänna detta faktum. Att däremot inte göra det, är ett tydligt sätt att visa att vi inte har förstått denna grundläggande egenskap hos Herren. Det skriver SEA:s Olof Edsinger inför den stundande midsommarhelgen.

LÄS MER

onsdag 20 jun 2018

SEA: Regeringens trossamfundsutredning inger oro

– Regeringens utredning om statens stöd till trossamfund sänder oroväckande signaler gällande samfundens oberoende. Många av utredningens förslag kan på ytan verka rimliga, men samtidigt stämmer talesättet ”djävulen finns i detaljerna” väl in på det som står.

Det säger Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för SEA, som har lett organisationens arbete med att analysera utredningen Statens stöd till trossamfund i ett mångreligiöst Sverige, SOU 2018:18.

LÄS MER

fredag 8 jun 2018

Treenigheten och islam

I kyrkans år har vi nu trätt in i Trefaldighetstiden, där vi får fördjupa oss i livet med Gud som Fader, Son och helig Ande. Samtidigt firar många muslimer Ramadan, utifrån en helt annan förståelse av Guds väsen. Så vad säger egentligen den kristna tron om treenigheten, och hur relaterar detta till islams sätt att tala om Allah? Om detta skriver SEA:s Olof Edsinger i sommarens första nyhetsmail.

LÄS MER

fredag 25 maj 2018

"Religiösa tankelekar" om abort

”Överlappningen mellan abortmotstånd och människorättsaktivism är inte noll – den är negativ.” Så skrev Dagens Nyheter i veckan med anledning av dagens folkomröstning på Irland om synen på oföddas rätt till liv. Enligt tidningens huvudledare hotar landets restriktiva abortlagstiftning kvinnors hälsa, men redan idag har man lägre mödradödlighet än exempelvis Storbritannien, skriver Jacob Rudenstrand.

LÄS MER

 

Bokpaket
När 2 blir ett
Islam och kristen tro - BRYTPUNKT