Alla har vi varit med om de där tillfällena när man upplever sig vara på rätt plats, vid rätt tidpunkt och med rätt människor. Tillfällen när man anar att Gud har haft ett finger med i spelet och man bara känner en stor tacksamhet. Förra veckan var ett sådant tillfälle för min del. Platsen var Eger – en liten mysig stad två timmars bilväg från Budapest – och anledningen till att jag var där hette European Leadership Forum (ELF).

Vi var ett tiotal svenskar som hade letat oss dit, men totalt sett var det cirka 400 deltagare från hela Europa och USA. ELF är en årlig konferens med en vision att låta ”Guds globala resurser möta lokala ledares behov”. De globala resurserna utgörs av några av världens främsta inom så vitt skilda områden som vetenskap, apologetik, politik, organisationsutveckling, artisteri, journalism och teologi m.m. De lokala ledarna är du och jag, eller vem som helst som behöver verktyg för att kunna leva ut kristen tro inom olika samhällssektorer. Och vem behöver inte det?

Ibland är det nyttigt att göra paus i det dagliga arbetet, lyfta blicken och få inspiration och verktyg för det arbete Gud har kallat oss var och en att verka inom. För mig blev ELF ett sådant tillfälle. Det var verkligen uppmuntrande att träffa människor, som är verksamma inom de mest skiftande områden i samhället – men med en överordnad längtan – att städer och byar, nationer och folk skall få möta Jesus.

En del samlingar är gemensamma under konferensen och då är det Ordet som står i centrum. Sedan tillhör varje person ett särskilt nätverk under veckan, beroende på inom vilken sfär man normalt sett verkar eller har sitt intresse. Jag deltog i ett nätverk som fokuserade organisationsutveckling och den röda tråden hette relationer. Mitt i organisatoriska strategier, politisk hetluft och hetsiga debatter är det förbluffande lätt att missa det mest väsentliga. Men sanningen är den att skall vi få se ett förvandlat Sverige (vilket är det SEA arbetar för!) så behöver bibeltroende kristna odla goda relationer med varandra – över alla gränser. Ensam är inte stark och inbördeskrig är sällan konstruktiva, men om vi står tillsammans kan vi få vara med och vända utvecklingen i vårt land!

För mig var det första gången jag deltog på ELF, men jag har svårt att tro att det skulle vara den sista. Nästa års konferens kommer att gå av stapeln mellan den 23-28 maj och jag skulle verkligen vilja uppmuntra dig att boka av den veckan i din almanacka. Oavsett inom vilket område du är – eller skulle vilja vara – verksam så är jag övertygad om att ELF kan vara ett viktigt verktyg som hjälper dig vidare.

Tänk om vi nästa år kunde bli ett riktigt stort gäng som åkte till ELF från Sverige. Politiker, journalister, teologer, pastorer, präster, apologeter, artister, organisatörer, själavårdare, vetenskapsmän och företagare. Vi borde vara många svenskar som känner ett behov av att koppla upp oss mot Guds globala resurser och Sverige skulle dessutom må gott av det. Är du uppkopplad?

LUKAS BERGGREN

Samordnare

Svenska Evangeliska Alliansen

För mer information om ELF kan man gå in på www.euroleadership.org, eller maila till info@sea.nu för specifika frågor om konferensen.