– Tom Doyle, författare och direktor för missionsorganisationen E3 Partners Mellanösternavdelning, rapporterar att samtidigt som demonstrationerna pågår i Egypten, har 15 kristna mördats utanför Al-Minya, som ligger cirka 24 mil söder om Kairo. Utan polis tillgänglig, var ingen villig att hjälpa dem. Nu turas familjemedlemmar om att vakta sina hem samtidigt som plundringarna pågår.

Det meddelar Svenska Evangeliska Alliansens generalsekreterare, Stefan Gustavsson, med anledning av demonstrationerna i Kairo, Egypten. SEA:s moderorganisation World Evangelical Alliance har varit i kontakt med Egyptens Evangeliska Allians för att ta reda på vilket sätt man kan be effektivast.

– Den Egyptiska Evangeliska Alliansen har bekräftat att kyrkor over hela Egypten har förenats i bön för landet och vädjar om bön från kristna i hela världen. Ingen vet vilka förändringar som demonstrationerna kommer att leda till, men de evangelikala kristna vet att Gud har kontroll över situationen. Även om de är en liten minoritet är det överlåtna att vara goda medborgare och delta aktivt i en positiv utveckling av sitt land.

– En av Lausannerörelsens ledare, Ramez Atalla, som också är generalsekreterare för det egyptiska Bibelsällskapet och en respekterad ledare i Egypten, ber också om bön. Speciellt för Kasr El Doubara evangeliska församling som ligger precis intill Tahrir-torget där de mesta av demonstrationerna äger rum. Mat, medicin och andra förnödenheter minskar också då det mesta är stängt efter förra veckans vandalisering och utegångsförbud, säger Stefan Gustavsson och fortsätter:

– Ramez Atalla beskriver situationen som instabil men att det inte är tid att drabbas av panik och fly. Egypten har genomlevt flera kriser tidigare. Revolutionen 1952, när stora delar av Kairo brann upp, Suezkrisen 1956, mordet på president Anwar Sadat år 1981 efter fredsfördraget med Israel, och en stor jordbävning år 1992 då mer än 300 människor dog och 3300 skadades.

– Som kristna är det viktigt att vi står tillsammans i bön för våra trossyskon. Många fruktar att muslimska extremister tar över makten. Be därför för en positiv utveckling i Egypten som ärar Gud och att människor får uppleva frihet från tyranni i hela regionen, avslutar Stefan Gustavsson.