Lördagen den 6 mars hade Svenska Evangeliska Alliansen sitt årsmöte, som pga coronarestriktionerna hölls via Zoom.

Särskild glädje uttrycktes över det genomslag som SEA under förra året fick i sekulära medier, bland annat med artiklar i var och en av Sveriges fyra största dagstidningar: Aftonbladet, Expressen, DN och SvD. Man har även producerat två undervisningsserier i samarbete med TBN Nordic, en utifrån Herrens bön och en utifrån den apostoliska trosbekännelsen.

– Jag är stolt över att vi med vårt begränsade kansli och resurser har lyckats åstadkomma så mycket som vi gjort, och sätter avtryck både utanför kyrkväggarna och i den internkristna debatten, säger avgående styrelseordförande Stefan Swärd.

Även ordet ”avgående” signalerar en förändring som i och med årsmötet har skett på SEA. Stefan Swärd, som sedan 2012 har svingat ordförandeklubban, väljer nämligen att kliva av sitt uppdrag för att helhjärtat kunna fokusera på sitt arbete med Sebastian Stakset och Heart of Evangelism. Ny ordförande är i stället Daniel Ringdahl, som till vardags arbetar som missionsledare för Evangelisk Luthersk Mission (ELM).

– Det är en förmån att få vara en del av Guds verk genom SEA, säger Daniel. Vi glömmer så lätt bort vilket skatt som göms i den kristna tron, men hela vår tro centreras kring det faktum att Jesus Kristus kroppsligen har dött och uppstått för vår skull och att han är Herre över allt. Det ger helt nya perspektiv på våra liv i den här världen.

– SEA har en viktig uppgift i att förklara och försvara detta evangelium, men också i att visa på hur det får konsekvenser för hela livet. Jag ser mycket fram mot att få samarbeta med styrelsen och kansliet för detta viktiga uppdrag!

***

SEA har drygt 2000 personliga medlemmar, och ytterligare flera tusen prenumeranter på nyhetsmailet. Som partnerorganisationer har man ett 40-tal samfund, organisationer och lokala församlingar.

SEA:s målsättning är enligt stadgarna att:

  • bygga relationer mellan evangeliska/evangelikala kristna i Sverige och internationellt
  • stärka evangelikal identitet och övertygelse i kyrka och samhälle
  • bygga upp evangelikal trovärdighet och kompetens
  • bli en evangelikal röst i teologi- kultur- och samhällsdebatt
  • ta initiativ som leder till att evangeliet bär frukt i evangelisation, omvändelse och handling.

Särskilt fokuserar man i dag på bibelundervisning, apologetik, samhällspåverkan samt mänskliga fri- och rättigheter. SEA:s generalsekreterare sitter också med i planeringsgruppen för höstens europeiska Lausannekonferens, som är den första i sitt slag.

De elva ledamöterna i styrelsen heter numera:

Gudrun Brunegård, Vimmerby
Henrik Bååth, Stockholm
Annelie Enochson, Västra Frölunda
Thomas Forslin, Göteborg
Simon Johansson, Sundsvall
Johanna Nyholm Skoglund, Partille
Theresia Olsson Neve, Stockholm
Linus Owman, Malmö
Daniel Ringdahl, Stockholm (ordförande)
Jan Rosman, Norrköping
Elisabeth Sandlund, Stockholm (vice ordförande)