Det var ett 20-tal riksdagsledamöter som samlades när SEA:s generalsekreterare Stefan Gustavsson i onsdags kväll talade på årsmötet för Riksdagens kristna grupp på temat ”Den ifrågasatte Jesus”. Vi fångade gruppens ordförande (tillika SEA:s vice ordförande) Annelie Enochson för att höra om hennes intryck av samlingen.

Hej Annelie, vad var det som hände på samlingen?

– Jo, det var vårt årsmöte som vi har en gång per år. Förra året var det Anders Wejryd som gästade oss och året dessförinnan var det Bo Brander. I år hade vi äran att ha generalsekreteraren för SEA Stefan Gustavsson här på besök. Han fick gott om tid på sig – drygt en timma – med föreläsning och nyfikna frågor från ledamöterna efteråt.

Vad har temat den ifrågasatte Jesus med riksdagens arbete att göra?

– Riksdagens kristna grupp är tänkt att vara en oas i vårt arbete och det har sedan 1888 funnits en aktiv kristen grupp i riksdagen. Temat den ifrågasatte Jesus är värdefullt för oss som kristna ledamöter eftersom Jesus är ifrågfasatt inom alla samhällsområden – så även inom politiken.

Vad gör den kristna gruppen annars i Riksdagen?

– Vi har andakter varje onsdagmorgon mellan 8.30 och 8.54 och det konstiga klockslaget beror på att 8.54 ringer klockan och kallar oss till plenum klockan nio. I år har vi hand om luciafirandet tillsammans med riksdagsförvaltningen. Vi har också haft två alphagrupper och en betagrupp i riksdagen. Till vår hjälp har vi två kaplaner – Carl-Erik Sahlberg och Hakon Långström.

Till sist – riskerar det att bli debatt när ledamöterna skall enas om böneämnen i sakpolitiska frågor?

– Det tillfället har aldrig dykt upp, utan vi försöker inte tillåta politisk debatt på samlingarna. Kristna gruppen skall vara ett andrum och en oas eftersom hela vår vardag bara handlar om politik. Vi behöver kristna gruppen för att fungera som kristna politiker inom våra olika partier.