När jag skriver detta så är Hultsfredsfestivalen i full gång och det har inte kunnat undgå någon i Sverige som tittar på TV eller läser tidningarna. Varje år är det likadant. Så snart det är en sekulariserad festival som Hultsfredsfestivalen eller Pridefestivalen blir uppmärksamheten i media stor. Förra året såldes cirka 21.000 biljetter till Hultsfredsfestivalen, vilket gör den till en av de största festivalerna i Sverige. Och visst kan den därför få en viss uppmärksamhet, men en fråga som jag varje sommar ställer mig är: Varför tar inte media och rapporterar något från de olika kristna festivalerna som anordnas varje sommar?

Vi har den stora kristna musikfestivalen Frizon som håller sin festival på Torp i augusti varje år. Festivalen hade 4.500 besökare 2007 och har hållit på sedan 1998 med ständigt ökande besöksantal. Inga poliser behövs, ingen skadegörelse sker i omkringliggande gårdar och ungdomarna håller sig nyktra. Skulle det inte vara intressant att förmedla en sådan bild till Sveriges ungdomar och till alla mammor och pappor som en skarp kontrast till Hultsfredsfestivalen?

På västkusten har vi Hönökonferensen varje juli som också samlar ett stort antal ungdomar från hela Sverige. Eftersnacken på Nimbus (missionsförsamlingen på Öckerö) brukar vara, som vi säger i Göteborg, ”knögafulla”. Fullt av ungdomar som sitter på bryggorna, i caféet eller bara ”hänger”. Inget bråk och fantastisk stämning! Vore inte detta en bild som media kan förmedla till Sverige?

Nyhemsveckan som samlar cirka 10.000 besökande med ett digert barn och ungdomsprogram är väl också en bild som svenskar kan få se eller?

Den stora Jesusmanifestationen den 3 maj i Stockholm samlade minst 12.000 kristna från olika kristna traditioner och bakgrund och som i enhet proklamerade Jesus som sin Herre. Den enda som rapporterade av de stora dagstidningarna var Svenska Dagbladet, som hade en kvarts sida med mestadels udda foton från konferensen. Däremot hade man på nästa helsida plats för att skriva om avfallskvarnars intåg i svenska kök (!). Man kan undra över journalisters prioriteringar.

När du läst så här långt kanske du säger, men kristna konferenser är ju bara av intresse för de kristna! Men är det verkligen det? När gav vi kristna upp den sekulariserade median och lämnade över all mediebevakning på det kristna området till våra kristna dags- och veckotidningar? Missförstå mig inte – jag är så glad och tacksam för våra kristna dagstidningar och veckotidningar – de behövs och jag läser dem med stor glädje och behållning.

Men vi säger ofta att vi behöver kristna politiker för att bevaka de kristna värderingarna i politiken, och det är sant. Men vi behöver kristna journalister av precis samma anledning, kristna kulturarbetare av samma anledning…! Att vara salt i medievärlden, salt i kulturvärlden.

Att vara salt kräver en medveten aktiv handling – Rom 12:1-2, King James Version

”I beseech you therefore, brethren, by the mercies of God, that you present your bodies a living sacrifice, holy, acceptable to God, which is your reasonable service. And do not be conformed to this world, but be transformed by the renewing of your mind, that you may prove what is that good and acceptable and perfect will of God.”

Tittar man i en engelsk ord bok så får man följande information:

conform – anpassa till, foga sig efter, rätta sig efter, vara förenlig med, överensstämma med

transform – förvandla, omvandla, omdana, ombilda, omgestalta, förändra

Vi skall alltså ändra vårt sinnelag som är ”conformt”, fogligt, anpassningsbart till att bli mera ”transformed” det vill säga vi skall förvandla, omvandla, förändra genom aktiv handling.

Det behövs fler kristna inom olika samhällsområden som vill just förvandla, omvandla, förändra och då naturligtvis i en sann kristen riktning. Att förmedla till den svenska befolkningen vad som händer inom kristenheten är en sådan uppgift. Att påverka genom att rapportera är en viktig uppgift för en journalist.

Vi behöver fler som är beredda att transformera samhället i en riktning till Guds ära och människors frälsning!

ANNELIE ENOCHSON

Riksdagsledamot för Kristdemokraterna

Vice ordförande för Svenska Evangeliska Alliansen