Förvirringen är total i kommentarerna efter radioprogrammet Kalibers undersökning av de kristna ungdomsorganisationerna. Fredrik Wikström, en av cheferna på ungdomsstyrelsen, är upprörd över att man inte erkänner alla ”som jämlika människor”. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni säger att det är odemokratiskt och gränsar till olagligheter att ”inte tillåta människor med annan sexuell läggning leva ut sin kärlek”. Tala om att skjuta bredvid målet! Den här frågan handlar varken om jämlikhet eller om vad som ska vara tillåtet sexuellt.

I kristen tro är alla människor skapade till Guds avbild och därför jämlika i värde och värdighet. När kristna har synpunkter på livsstil är det en annan fråga; den berör inte människovärde eller jämlikhet. Alla människor har samma värde, men alla sätt att leva är inte lika bra.

I kristen tro har människan också frihet. Som kristna vill vi därför ha ett öppet och fritt samhälle där människor själva får välja hur de ska leva sina liv. Och det är just på den här punkten – friheten att själv få välja hur man vill leva – som ungdomsstyrelsen och jämställdhetsministern intar en märklig attityd.

Här finns det två grundläggande frågor som måste besvaras.

Den första frågan gäller individens frihet i Sverige. Måste alla testa sig fram sexuellt eller får man leva avhållsamt om man vill? Måste man ha många sexualpartners eller får man vänta med sex tills man gift sig? Måste den som är sexuellt attraherad av det egna könet leva ut den attraktionen eller får man lov att avstå från det om man själv önskar så?

Den andra frågan gäller yttrandefrihet. Har man rätt att offentligt tala om sin övertygelse eller måste man hålla den för sig själv? Får man bilda opinion och argumentera för sin uppfattning? Vad innebär demokrati för den som råkar ha en uppfattning som avviker från majoritetens?

RFSL har frihet att agitera för sin uppfattning och får bilda opinion – också på landets skolor Ä för sin övertygelse i sexualetiska frågor. Är RFSL:s hållning den nya statsreligionen som alla måste följa och som det är straffbart att bryta mot? Självklart inte!

Vi har ingen statsreligion i Sverige och därför har kristna, av olika kulörer och med olika uppfattningar, precis samma rätt att driva opinion som t ex RFSL. Staten ska inte bestämma vad som är rätt sätt att leva sexuellt och därför ska kristna organisationer, oavsett sexualetisk uppfattning, också ha rätt till stöd från staten på samma villkor som andra organisationer.

STEFAN GUSTAVSSON
Generalsekreterare
Svenska Evangeliska Alliansen