I april arrangerade SEA tillsammans med Credoakademin ett frukostseminarium om kyrkornas abortengagemang. Nu kan hela seminariet, med frågor och kommenteras ses i efterhand.

Klicka här för att se frukostseminariet

Medverkar gör SEA:s ordförande Stefan Swärd, som tidigare har skrivit en doktorsavhandling om varför Sverige fick fri abort, Maria Södling, teolog och samordnare vid Svenska kyrkans kansli i Uppsala, samt Olof Djurfeldt, fd chefredaktör för Dagen och socialantropolog. Ett referat från frukostseminariet finns här.

I samband med frukostseminariet släpptes även Stefan Swärds briefing paper ”Motstånd och människovärde” där han analyserar kyrkornas minskade abortengagemang.

– Genom hela kyrkans historia har det funnits en tydlig linje mot abort. När tanken på fri abort dök upp i svensk debatt på 1960-talet var alla kyrkor och politiska grupperingar med en kristen anknytning helt emot detta, sade Stefan Swärd under seminariet och tillade:

– Vi har haft en bestämd uppfattning i den här frågan, och plötsligt har vi ändrat ståndpunkt. Idag är kyrkorna väldigt försiktiga och lågmälda i att ta upp den här frågan. Det beror givetvis på att den är mycket känslig och personlig.

Klicka här för att ladda ner Stefan Swärds paper ”Motstånd och människovärde: Om kyrkornas abortengagemang”. (Öppnas i Adode)