– Femenattacken mot Katolska domkyrkan i Stockholm är mycket upprörande. Det är ett starkt brott mot mötesfriheten. I ett demokratiskt land har vi frihet att anordna möten och vill man protestera mot något får man ordna ett eget möte och inte förstöra andras.

– Vi har också religionsfrihet att uttrycka vår tro och tillbe som vi vill. Det stör mig därför att kristna bröder och systrar blir attackerade på det här sättet i samband med en helig stund som har en extra dimension av allvar och höghet.

Det sa Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen i samband med lördagens Bibeltemadag på Örebro Missionsskola, i en kommentar till att tre i kvinnor ur aktivistgruppen Femen barbröstade stormade in under pågående mässa i Katolska domkyrkan på Södermalm i Stockholm förra veckan.

Med plakat och slagord ville Femenaktivisterna protestera mot den föreslagna restriktiva abortlagen i Spanien, som de beskyller Katolska kyrkan för. I Sverige stödjer bland andra jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) och demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) de spanska demonstrationerna för en oförändrad aborträtt. Enligt tidningen Dagen har de bland annat lagt upp Twitter-bilder av sig själva med demonstranternas slagord ”nunca más” (”aldrig mer”), ett slagord som även användes av Femenaktivisterna i domkyrkan.

– Nu behöver de som stödjer demonstranterna som jämställdhetsminister Maria Arnholm och demokratiminister Birgitta Ohlsson, markera starkt och tydligt mot Femenattacken i Katolska domkyrkan. Det är mycket viktigt ur demokratisk synvinkel att intrånget fördöms. Intrång i andras lokaler är knappast ett konstruktivt sätt att föra debatt, oavsett hur motiverad aktivisterna anser att sakfrågan är, säger Stefan Gustavsson.