Aftonbladets Bo Gunnarson kallar de sydkoreanska missionärer som kidnappats av talibaner i Afghanistan för kamikaze-missionärer”. Han verkar mena att de får skylla sig själva, eftersom de ”söker faran för att omvända muslimer och andra icke kristna på förbjuden mark”. Kamikaze-piloter var en slags självmordsbombare. Vilka bedriver sådan verksamhet: kristna missionärer eller islamister?

Gunnarsson använder ord han inte begriper. Gunnarson gör offren till förövare. Det finns inte ett enda ord av fördömande av talibanernas agerande.

Uppenbarligen behöver man inte ha grundläggande kunskaper i demokrati för att få jobba på Aftonbladet. Ej heller verkar Aftonbladets medarbetare benägna att stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter, som religionsfrihet.

I en demokrati finns religionsfrihet som inkluderar rätten att propagera för en religiös övertygelse. Tycker Aftonbladet och Gunnarsson att det borde finnas religionsfrihet i Afghanistan? Ja eller nej? De muslimska talibanerna hatar kristna och homosexuella. Om talibanerna hade tagit homosexuella som gisslan och hotat att döda dem på grund av deras läggning, skulle Aftonbladet då kalla dem för ”kamikaze-bögar”? Skulle man då mena att bögarna får skylla sig själva eller skulle man kräva att mänskliga rättigheter skulle respekteras?

Aftonbladets demokratiska fernissa är pinsamt tunn.

MATS TUNEHAG

Ordförande

Svenska Evangeliska Alliansen (SEA)

Publicerad på Ledarsidan Världen idag 27 juli 2007