Med ökad förföljelse började 2013 knappast hoppfullt för miljontals utsatta kristna runt om i världen. Samtidigt ger den svenska nyhetsrapporteringen en fingervisning om varför SEA behövs som en kristen samhällsröst.

Drygt 100 miljoner kristna förföljs över hela världen. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters med anledning av Open Doors nyutgivna World Watch List 2013. Nordkorea toppar listan för 11:e året i rad med uppskattningsvis 50 000 till 70 000 kristna i fångläger. Samtidigt noterar organisationen en ökning av islamism i de länder som präglats av den arabiska våren, vilket har lett till ökat tryck på kyrkor i Mellanöstern och Nordafrika. Bland annat rapporterade Washington Post nyligen att militanta salafister i Egypten kan komma att utföra räder mot kyrkor och försöka tvinga troende att konvertera till islam. Förföljelsen har även ökat i afrikanska länder söder om Sahara. Under jul- och nyårshelgen fortsatte terroristgruppen Boko Haram att utföra attacker mot kyrkor i Nigeria då nära 30 gudstjänstbesökare dödades.

Den 2/1 belyste Dagens Nyheter på ledarplats förföljelsen av kristna. Ledarskribenten hänvisade bland annat till det riksdagsseminarium som SEA var med och arrangerade tillsammans med kristdemokraterna Annelie Enochson och Andreas Carlson i samband med höstens ljusmanifestation för förföljda kristna. Även Världsevangeliska Alliansens talesperson i människorättsfrågor, Thomas Schirrmacher, omnämndes.

”Tidigare i höstas sa förbundskansler Angela Merkel att kristna är den mest förföljda gruppen i världen. För det fick hon skarp kritik från människorättsgrupper och politiska motståndare som tyckte att hon ställde grupper mot varandra. Men har hon fel?

På ett seminarium i riksdagen den 27 november förklarade Thomas Schirrmacher från International Institute for Religious Freedom: Kristna är i och för sig den grupp med flest medlemmar som lever i religionsfrihet. 90 procent av alla muslimer saknar religionsfrihet, men känner inte av det förrän de vill konvertera eller flytta till ett land som domineras av en annan inriktning eller religion. De muslimer som upplever sig förföljda är 10 procent av motsvarande siffra bland de kristna.

Så det är korrekt att den till antalet största grupp religiösa som förföljs i världen tillhör kristendomen. Det borde få fler kyrkor och demokratiska regeringar att reagera mycket starkare.”

Vad kan då kristna i Sverige göra för sina förföljda trossyskon? Religionsfrihetsexperten Paul Marshall, som SEA bjöd in till Almedalsveckan förra året, nämnde i samband med en föreläsning fem konkreta saker:

  • Håll dig informerad och be Ä detta brukar vara det första förföljda kristna önskar av andra kristna.
  • Ge direkta gåvor till utländska kyrkor.
  • Skapa kontakter med utländska kyrkor.
  • Skriv och sprid information om det som händer.
  • Påverka regeringen för att agera.

Detta vill vi i SEA vara katalysator till.

Jacob Rudolfsson, samordnare