– Trots att idrotten räknas som Sveriges största folkrörelse, tar religionen mer plats i Almedalen. Jämför man bara antalet träffar på ”idrott” respektive ”religion” i Almedalsprogrammet, berör fler evenemang religiösa frågeställningar för sjätte året i rad. Idédebatt kring religion och livsåskådningar har blivit en lika naturlig del under politikerveckan som hållbart företagande och digitalisering.

Det säger Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare vid Svenska Evangeliska Alliansen inför årets Almedalsvecka. I år får sökordet ”religion” 68 träffar i det officiella Almedalskalendariet medan antalet registrerade evenemang med sökordet ”idrott” 51 får träffar.

Ä Den intensiva debatten om det öppna samhällets framtid och hur vi lever tillsammans trots våra djupa och olika övertygelser är en orsak till att livsåskådningsdebatter fortsätter att ta plats under Almedalsveckan, säger Jacob Rudenstrand och fortsätter:

– Ett fråga som engagerar många är den ökande polariseringen i samhället, vilket är ett ämne som vi kommer diskutera i Visby under torsdagen. Ämnet berör även själva Almedalsveckan i och med RFSL:s tråkiga beslut att ställa in flera planerade aktiviteter av säkerhetsskäl. Det är ingen hemlighet att vi skiljer oss åt i ett antal uppfattningar, men det är djupt problematiskt om Almedalsveckan inte är en plats för öppen och fri debatt för alla. För ett par år sedan ställde även ett par kristna konvertiter in sin medverkan under Almedalsveckan pga rädsla för hot.

– En annan aktuell fråga som vi kommer diskutera rör vilken inställningen Sverige bör ha till dödshjälp och läkarassisterat självmord. Olika sidor i debatten menar sig vilja värna en värdig död, men vad menar man med begreppet? Tillsammans med tankesmedjan Claphaminstitutet som nyligen släppte en rapport om den sk Oregonmodellen kommer vi ha en panel på tisdagen som diskuterar erfarenheterna från andra länder samt vilka slutsatser Sverige kan dra, säger Jacob Rudenstrand som även kommer att medverka i Newmaninstitutets och tidskriften Signums seminarium om politikens syn på de religiösa samfundens roll i samhället.

Mer information om SEA:s Almedalsseminarier:

Är ett dödspiller en värdig död? (Tisdag 4 juli kl 11:35 – 12:25)

Hur mycket politisk polarisering tål Sverige? (Torsdag 6 juli kl 11:35 – 12:25)

SEA medverkar även på:

De religiösa samfundens roll i samhället Ä aktörer eller privata serviceställen? (Onsdag 5 juli kl 11:00 – 12:00)