– Trots att kristna och andra religiösa minoriteter förföljs och dödas i Irak av fundamentalister, fortsätter Migrationsverket att spela rysk roulette med människoliv genom att tvångsutvisa dem till Irak. Detta kan inte accepteras. Det är hög tid för oss i Sverige att sätta ner foten.

Det säger Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen, inför den manifestation som SEA har tagit initiativ till samma dag som de kristna irakiernas situation ska debatteras i riksdagen.

Klockan 14:20 den 23 november, parallellt med interpellationsdebatten om de kristna irakierna med migrationsminister Tobias Billström, drar manifestationen igång på Mynttorget, utanför riksdagen.

Planerade talare är bland andra: Stefan Gustavsson, SEA, Elisabeth Sandlund, Dagen, Robert Ekh, Livets ord, fader Adris Hanna, Katolska kyrkan, Felicia Svaeren, Världen idag, Sten-Gunnar Hedin, Pingst, Robert Halef (KD) och Bodil Ceballos (MP).

Samma dag kommer även den namninsamling som tidningen Dagen har startat att lämnas in. Dagen efter riksdagsdebatten, den 24 november, är också sista dagen att ansöka om inhibition hos Europadomstolen för utvisningshotade irakier.

– Efter de blodiga attackerna mot kristna, både i deras kyrkor och hem har Europadomstolen uppmanat samtliga EU-länder att stoppa avvisningarna av kristna till Irak. Trots det vägrar Sverige att foga sig och gömmer sig bakom en formulering om individuell prövning när en hel folkgrupp förföljs, säger Stefan Gustavsson och fortsätter.

– Statsministern sa i sin frågestund förra veckan att Migrationsverket inte har de ”rättsliga förutsättningarna” att följa Europadomstolens uppmaning. Rimligtvis borde detta kunna åtgärdas av ansvarig minister. Annars rimmar det illa med när Reinfeldt i år för andra året i rad lyfte fram religionsfriheten som ett prioriterat område i regeringsförklaringen.

– Rätten att bekänna sig till en religion eller byta till en annan är en grundläggande mänsklig rättighet. När den rättigheten inte kan upprätthållas eller försvaras av de enskilda staterna måste andra stater ta ett solidariskt ansvar, avslutar Stefan Gustavsson.

För att själv opinionsbilda för de kristna irakierna kan man gå in på vår resursbank här