– Efter mer än två år av pandemi står kyrkorna inför utmaningen att locka tillbaka sina medlemmar för att mötas igen. Digitala gudstjänster har gjort stora grupper vana vid att fira gudstjänst framför en skärm. Därför lanserar SEA nu en ny resurs: SEA-skärmen, genomskinliga mobilramar som kan delas ut till gudstjänstbesökare.

Det säger Olof Edsinger, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen, i samband med releasen av SEA:s hjälpmedel för att återanpassa digitala gudstjänstbesökare till fysiska gudstjänster.

– Våra SEA-skärmar underlättar övergången till fysiska gudstjänster, men med samma känsla som har präglat gudstjänsterna framför våra skärmar. Lovsången, predikan och pålysningen kommer att kännas precis som när man följde gudstjänsterna online, vilket skapar en trygg känsla för alla oss som vant oss vid denna inramning, säger Olof Edsinger och fortsätter.

– Man behöver inte ens lägga undan SEA-skärmen när det är dags för gemenskap och kyrkfika, utan det går bra att umgås framför skärmen även på plats i församlingsvåningen. Självklart kommer det att bli en utmaning att avvänja gudstjänstbesökarna med extra stort behov av att följa gudstjänsten via skärm, men därför har vi även tagit fram en utförlig handledning där vi ger en teologisk argumentation för användandet av SEA-skärmar.