Som ett led i sitt arbete att driva ett evangelikalt perspektiv i den teologiska och samhälleliga debatten rekryterar SEA nu en AI för att effektivisera sitt arbete. Första steget är att ”lärjungaträna” AI-systemet utifrån Lausannedeklarationen budskap.

– Nu när tunga tech-bolag säger sig vilja pausa utvecklingen av artificiell intelligens för att möta upp eventuella risker och utmaningar ser vi en möjlighet att komma med på banan och utveckla en klassiskt kristen AI. Första steget är avklarat när vi ”lärjungatränat” (läs: programmerat) den till att utgå ifrån den apostoliska och nicenska trosbekännelsen. Nästa steg är att ta den igenom Lausannedeklarationen för att AI:n ska landa i en stabil evangelikal teologi, säger Olof Edsinger och fortsätter:

– Efter det kommer vi att sätta AI:n i bruk. Vi märker att SEA har blivit alltmer efterfrågade och för att frigöra mer resurser ser vi flera användningsområden för en klassisk kristen AI. Det kan handla om alltifrån att skriva debattartiklar till att producera videor och poddar.

– Så småningom hoppas vi även kunna generera en människoliknande AI-avatar som kan hålla i föreläsningar via Zoom och annat. Till exempel när vi själva är upptagna på annat håll. Vi ser verkligen fram emot vad den nya tekniken öppnar för möjligheter, fyller Jacob Rudenstrand i.
Några direkta utmaningar ser de inte med nya AI-kollegan

– Då vi tar AI-systemet genom en intensiv lärjungakurs kommer den snarare att bli mer radikal än många troende. Det vi däremot ser att vi behöver arbeta med är AI:ns sinne för humor. I synnerhet inför 1 april har den inte kunnat leverera ett skämt som innehåller anspelning på kristen tro, säger Jacob Rudenstrand.

Fotnot 2 april: ”Nyheten” var vårt aprilskämt.