– Kristna asylsökande som flytt från förföljelse i sina hemländer möter nu samma öde i Sverige. I helgen rapporterade P4 Jämtland om hur två kvinnor från Iran hotas och trakasseras av en grupp män på ett svenskt asylboende. Riksdagsledamöter har larmat och även skrivit interpellationer om trakasserier av kristna på våra asylboenden.

– Det grundläggande skyddsbehovet ska staten stå för. Men när staten inte griper in för att skydda kristna måste kristna organisationer ta sitt ansvar.

Det säger Jacob Rudolfsson, biträdande generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen, som nu startar en insamling för att finansiera det temporära asylboende för kristna och andra utsatta som journalisten och den prisbelönade människorättsaktivisten, Nuri Kino skrivit om i Svenska Dagbladet.

– I normala fall förväntas inte utsatta kvinnor bo i samma hem som de män som vill skada dem. Men för flyktingar gäller tydligen att brottsling och brottsoffer ska bo tillsammans. Migrationsverket säger dessutom att de inte jobbar med jämställdhet eller informerar om svensk lagstiftning. Ingen vill ha ett samhälle där människor delas upp utifrån religiös övertygelse, sexualitet, etnicitet eller nationalitet. Men detta är en akut situation som måste lösas. Medan en del aktörer tycks sätta samtalsklimatet och den religiösa mosaiken främst, handlar det nu om enskilda människoliv, säger Jacob Rudolfsson och fortsätter:

– Därför lanserar vi i Svenska Evangeliska Alliansen ”Kristna asyl- och trygghetsfonden” för att stödja Nuri Kinos initiativ till ett temporärt privat boende för kristna asylsökande. Vi välkomnar givetvis hjälp och stöd från alla kyrkofamiljer, särskilt de orientaliska kyrkorna. Man kan ge antingen via Swish (123 459 79 10) eller Plusgiro (108 64 10-6), och man anger ”Trygghet” i meddelanderaden.

– Samtidigt som Migrationsverket gör tummen ner för kristna asylboenden finns det redan fyra privata HBTQ-certifierade boenden. Myndigheten för även en dialog med RFSL om särskilda boenden, vilket är positivt. När nu kristna asylsökande, som i sina hemländer utsätts för folkmord, fortsätter att förföljas i Sverige har kristna församlingar och samfund ett särskilt ansvar tills Migrationsverket löser situationen.

Jacob Rudolfsson skriver även idag på Svenska Dagbladets ledarsida om kristna organisationers ansvar.