Skolverket slår fast att adventssamlingar och skolavslutningar får genomföras i kyrkan endast om de saknar religiöst innehåll. Skriv under adventsuppropet för kravet om lagändring – och beställ knappen som berättar varför just Du firar jul: ”Jag firar Jesus. God Jul!”

En kyrka utan Gud är otänkbar. När kyrkan bjuder in skolorna till adventssamlingar och terminsavslutningar måste den kristna tron få stå i centrum.

Det anser inte Skolverket, som i sin tolkning av den nya skollagen slår fast att samlingar i kyrkor får äga rum endast om de saknar religiöst innehåll.

Om lagen får sådana konsekvenser måste den ändras.

Tidningen Dagen har tagit initiativ till en namninsamling riktad till politiker i riksdag och regering. Vi kräver ett snabbt initiativ som gör att skollagen ses över och omformuleras.

Nu har svensk kristenhet chansen att göra sin röst hörd. Säg nej till en kyrka utan Gud!

Svenska Evangeliska Alliansen har tagit fram en knapp med budskapet om skälet till varför vi firar jul. Genom att bära den ger du uttryck för det glada julbudskapet; att Gud blev människa genom Jesus Kristus. Bär den på rockslaget, tröjan, väskan eller mössan som en påminnelse för vårt samhälle om varför just Du firar jul, och att Sverige är långt ifrån sekulärt.

Knapparna säljs i ett väldigt billigt paket med 20 respektive 100 knappar. Köp hem och dela med dig i familjen, kyrkan, arbetet, skolan och bland vännerna. Se till att de används flitigt! Julknappen finns även som en facebook-badge här.

Ladda ner namnlistor

Beställ knapparna

Priser (knappen är 38 mm i diameter):
20-pack: 99 kr
100-pack: 399 kr

Knappen distribueras av webbutiken flatebo.se. Frakt- och expeditionsavgift på 49 kr tillkommer på alla beställningar.

Vi hoppas att ni i samband med välbesökta gudstjänster första och andra advent vill sprida namnlistorna i er kyrka, och se till att vi får dem tillbaka senast 12 december. De ska sedan överlämnas till skolminister Jan Björklund.

Läs mer:

Skolan är fylld av ideologiska tabun – artikel i SvD av SEA:s Jacob Rudolfsson från 2011 om att diskussionen kring julfirandet i skolan och avslutningar i kyrkan är alltför ensidig. Skolan är långt ifrån värdeneutral i andra sammanhang.

Traditionellt trams – ledare i Världen idag.

Ny lag löser tramsdebatten om skolavslutningar kyrkan – debattartikel av Göran Hägglund (KD) med förslag på lagändring.

Fira gärna i kyrkan – ledare i Expressen.