– Resultatet kombinerat med det relativt låga valdeltagande visar att enfrågepartier går framåt. Politisk tydlighet och vad många skulle betrakta som dogmatiska ställningstaganden lockar väljare till förmån för otydlighet. Detta kommer säkert ha betydelse i höstens riksdagsval och är något för övriga partier att lyssna in.

Det säger Stefan Gustavsson, SEA, i en kommentar till valresultatet till Europaparlamentet som har skapat mycket diskussion.

– Valvinnarna Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna tycks ha dragit fördel av väljarattityder som på olika sätt bygger på rädsla och motsättningar; vare sig det handlar om klimat, könsdiskriminering, och invandrings- och integrationsutmaningar, fortsätter Stefan Gustavsson och tillägger:

– Här är det viktigt för kristna att inte falla i fällan att demonisera politiska oliktänkande i olika partier, vilket bara leder till ett alltmer polariserat samhälle, utan får igång en saklig debatt och konstruktiv politisk dialog i laddade men viktiga frågor.