– Svenska Evangeliska Alliansen stöder uppropet att stoppa utvisningarna av kristna irakier och uppmanar alla att skriva under kravet på ett omedelbart stopp.

Det säger Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen, sedan tidningen Dagen tagit initiativ till en namninsamling tillsammans med andra kristna tidningar för att stoppa avvisningarna av kristna till Irak.

– Sedan det blodiga gisslandramat i söndags när al-Qaidas irakiska gren dödade över 50 gudstjänstbesökare i Vår frus befrielsekyrka i Bagdad, riskerar den kristna minoriteten att utsättas för ännu mer våld. Al-Qaida pekar nu ut alla kristna i Irak som måltavlor var de än befinner sig. Enligt experter är syftet att eliminera den kristna närvaron i landet antingen genom att döda de troende eller få dem till att förkasta sin tro eller fly, säger Stefan Gustavsson och fortsätter:

– Nu vill även Europadomstolen att alla tvångsavvisade irakier, som begär att avvisningen ställs in, ska få stanna i EU. Nederländerna har redan avbrutit alla avvisningar. Svenska Evangeliska Alliansen uppmanar Sverige att göra likadant i väntan på en dom från Europadomstolen.

– Migrationsverket har ett moraliskt ansvar att försäkra sig om att människor som inte får stanna, inte utsätts för hot, våld eller förföljelse i sina hemländer. Situationen i Irak är sådan att kristna inte kan räkna med något skydd. Till och med FN:s flyktingkommissariat UNHCR uppmanar Europas länder att erbjuda irakiska flyktingar beskydd, avslutar Stefan Gustavsson.

Klicka här för att skriva under uppropet.