Det senaste året har vi på Svenska Evangeliska Alliansen, tillsammans med Apologia och Claphaminstitutet, arbetat med en resursbank på temat vetenskap och tro. Syftet har varit att på ett lättillgängligt, men samtidigt initierat, sätt belysa att den kristna världsbilden har varit en förutsättning snarare än ett hinder för den moderna vetenskapens framväxt.

Förutom ett antal historiska och filosofiska texter tar vi oss an de många gudsbevis – eller ska vi kalla dem indicier? – som möter oss inom fysiken, kemin, matematiken, astronomin och hjärnforskningen. Självklart tar vi oss också an frågorna kring skapelse och evolution, där vi för övrigt menar att det finns flera legitima tolkningar och synsätt även när bibeltro och sanningssökande får gå hand i hand.

Vi hoppas också att många kommer att uppskatta vår genomgång av populära myter på temat vetenskap och tro – alltifrån att medeltidsmänniskan trodde att jorden var platt till att konflikten mellan kyrkan och Galileo Galilei var en strid mellan tro och vetande. För lite yngre läsare har vi dessutom påbörjat en granskning av några aktuella läromedel i Naturkunskap och Biologi, för att visa på osakliga påståenden som förs fram i den svenska skolan.

Vi är glada och tacksamma över det material som genom vetenskapochtro.se har blivit tillgängligt för alla som är intresserade av dessa frågor. Vår tanke med resursbanken är att den ska fyllas på ytterligare även under kommande månader och år, men redan nu finns det mer än 50 olika artiklar – och dessutom ett antal filmer – att botanisera bland.

Håll till godo!