1. Håll en temapredikan över äktenskapet.
Använd gärna någon eller några av de fyra kortfilmerna med Stefan Gustavsson som svarar på frågor om vad kärlek är och vem man ska gifta sig med. Stefan tar även upp att enligt kristen tro är kärlek mer än en känsla samt behovet av mer ärlighet i den kristna församlingen.

En PowerPoint-presentation om Bibelns syn på äktenskap och sex av Stefan Gustavsson finns tillgänglig här: Bibelns syn på äktenskap och sex.

2. Be för äktenskap och familjer i församlingen. Bön och förbön för situationen för äktenskap och familj i Sverige. Bön för kyrkornas inställning till äktenskapet och för att Guds ord fortsatt ska utgöra grunden för kyrkans syn på äktenskapet.

3. Intervjua någon som en punkt i mötet. Till exempel ett par som varit gifta länge, en terapeut som ger råd om hur äktenskap kan stärkas, eller någon som arbetar med äktenskapskurser i församlingen.

4. Samla en panel bestående av gifta par i olika åldrar som får svara på frågor om äktenskapets betydelse, välsignelse och kamp.

5. Ta upp en kollekt för:
a) stödja den opinionsbildande kampen för äktenskapet i kyrka och samhälle och ge den till Svenska Evangeliska Alliansen. Sätt in på SEA:s Plusgiro 108 64 10-6.
b) stödja arbetet med att hjälpa par som behöver rådgivning i äktenskapet och ge den till Levande familjer eller motsvarande organisation.

6. Högläsning vid kyrkkaffet. En rörande vacker beskrivning av ett äktenskap finns i Astrid Lindgrens bok ”Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult” (Rabén & Sjögren). Det första kapitlet handlar om Astrid Lindgren föräldrar och är en kärlekshistoria ”som rymmer mer kärlek än någon jag läst i böcker”. Utmärkt för högläsning!

7. Samtal under kyrkkaffet – gärna med fokus på vad man kan göra lokalt. Det kan t.ex. röra sig om studiegrupper, bönegrupper, utdelning av material, insamling av namnunderskrifter, insändare i lokalpress, start av familjerådgivning inom ramen för Levande familjer m.m.

8. Fira söndagen med tårta till kyrkkaffet, med gravyren ”Äktenskapets dag”.

9. Låt någon läsa ur Bibeln om äktenskapet, t.ex. från Skapelseberättelsen i 1 Moseboken 1-2 eller från Matteus 19, där Jesus undervisar om äktenskapet, eller Efesierbrevets femte kapitel, där makarnas förhållande liknas vid församlingens förhållande till Kristus.

10. Annonsera ett temamöte eller seminarium om äktenskap och familj under våren. Kanske med SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger, eller hans företrädare Stefan Gustavsson.

11. Uppmuntra församlingens medlemmar att köpa en Familjebibel och ge till någon familj som inte är kristen.

12. Uppmärksamma alla i församlingen (eller kanske t.o.m. på orten) som har gift sig under det senaste året och ge dem en gåva.

13. Leta reda på det par som varit gift längst tid och överlämna ett diplom eller en gåva, eller intervjua dem och be dem råd för ett långt och lyckat äktenskap.

14. Lotta ut en vara-tillsammans-helg bland alla gifta par i församlingen, till exempel på Granbacken där Levande familjer har verksamhet. www.livfam.org

15. Dela ut en uppmuntrande gåva till alla gifta par i församlingen (eller på orten) med ett medföljande brev, där man visar respekt och uppskattning för deras val att leva i äktenskap.

16. Starta en äktenskapskurs via Alpha Sverige eller en äktenskapsskolai församlingen.

17. Starta, och samla in pengar till, en fond för par som inte har råd att anordna bröllop, ur vilken par kan söka medel.

18. Vill någon i församlingen engagera sig i äktenskapsfrågan på något sätt – uppmana dem att kontakta Svenska Evangeliska Alliansen 08-30 07 80 eller Levande familjer.

19. Tipsa om Levande familjers rådgivning genom att lägga ut lappar med telefonnummer och mejladress: 08-411 28 38, radgivning@livfam.org.

20. Bara fantasin sätter gränser. Genom de första 19 punkterna har vi bara försökt att hjälpa igång den kreativa processen…