När man diskuterar Nya testamentets redogörelse av påskdramat kommer oundvikligen en rad frågor upp. Hur vet vi att evangeliernas vittnesskildringar stämmer? Är inte Jesu död och uppståndelse en kopia av andra samtida religioner? Kanske Jesus bara verkade död för att sedan uppfattas som uppstånden? Var inte lärjungarnas möte med den uppståndne Kristus egentligen inget annat än en hallucination?

Frågorna från kristendomens kritiker, nyfikna skeptiker och även enskilda kristna, behöver tas på allvar. Som aposteln Paulus skriver i sitt första brev till församlingen i Korinth, hänger den kristna tron på Jesu historiska och kroppsliga uppståndelse. Som en evangelisk allians vill vi därför förse kristna och församlingar regelbundet med resurser och material kring de goda skälen för att Jesus från Nasaret var en historisk person och verkligen uppstod från de döda.

Mike Licona, med en doktorsgrad i nytestamentliga studier och en världens ledande experter på de historiska skälen för Jesu uppståndelse, medverkar här i 10 stycken tvåminuters filmer om de vanligaste myterna kring uppståndelsen:

Myt 1: Motsägelser i evangelierna
Myt 2: Hedniska paralleller i andra religioner
Myt 3: Bluffteorin
Myt 4: Hallucinationer
Myt 5: Det handlar om tro
Myt 6: Skenbar död
Myt 7: Det var bara en legend
Myt 8: Vetenskapen bevisar att uppståndelsen inte ägde rum
Myt 9: Inga tillräckliga bevis
Myt 10: Försvunna evangelier

För den som vill ha något längre att bita i höll SEA:s generalsekreterare Stefan Gustavsson nyligen den välbesökta föreläsningen ”Varför tro att Jesus uppstod från de döda?”. Under föredraget gav han en utförlig redogörelse för det historiska materialet kring uppståndelsen och visade att den bästa förklaringen är just vad kristna har hävdat sedan dag 1: att Gud uppväckte Jesus från döden!

Under påsken vill vi även rekommendera den hyllade tv-serien The Bible som SVT1 kommer att visa med start idag skärstorsdagen kl 22:00. Det är Evangeliska Världsalliansen (WEA), som SEA är den svenska delen av, som har varit med och tagit fram serien. För mer information om hur du kan stötta SEA och få en DVD med hela serien, klicka här. På denna länk kan du även se en särskild påskhälsning från WEA:s generalsekreterare på plats vid trädgårdsgraven i Jerusalem.

Från oss på SEA önskar vi er alla en glad påsk och Guds rika välsignelse.

”Men nu har Kristus uppstått från de döda, som den förste av de avlidna. Ty eftersom döden kom genom en människa kommer också uppståndelsen från de döda genom en människa.” 1 Kor 15:20-21