”Du är oren och du är otrogen. Du är väldigt smutsig och du måste dö!”, ”Det händer att folk spottar framför mina fötter, bara för att jag är invandrare och inte har slöja på mig. När jag var i en affär i Rinkeby häromdagen och handlade, kom två unga tjejer bredvid mig. Den ena tog en påse på sin hand för att ta och fylla en annan påse med citron. Hennes kompis frågade henne varför hon gjorde så. Hon svarade; ser du inte att hon är oren. Hon har kanske rört dem. Hon menade mig.”

Detta är några av de hot och trakasserier som iranska ”Maryam” berättar att hon har fått utstå sedan hon blivit kristen. I SEA:s nya kortfilm om hot och trakasserier mot konvertiter skildras hennes och andra konvertiters utsatthet i Sverige.

– I kyrkor runt om i landet har vi hört om liknande händelser. Alltifrån att konvertiter har stötts ut från sina familjer till att de misshandlas. Jag har själv vänner som blivit misshandlade bara för att de har blivit kristna. På många sätt är konvertiter en dold minoritet och vi vill belysa deras situation.

Det säger Jacob Rudolfsson, samordnare för Svenska Evangeliska Alliansen som har tagit fram en sju minuters kortfilm för att belysa konvertiters situation i Sverige. I över 65 länder blir kristna utsatta för förhör, gripanden och dödade för sin tro på Jesus Kristus. I Sverige lever många konvertiter med rädsla för sina liv.

Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige har redan använt kortfilmen under en bönesamling för förföljda kristna.

– Med stor förundran och förtvivlan känner vi numera till hur nyvunna trossyskon skickas tillbaka till en säker död. Många engagerar sig i kampen mot dessa utvisningar. Men vet vi vad som pågår innanför våra egna gränser? Vet vi att religionsfriheten även kan vara ifrågasatt i Sverige? Den här videon är ett avslöjande reportage som blottlägger underströmmar i vårt eget samhälle, säger Peter Paulsson.

Fredagen 15 februari skrev pastorn och sångförfattaren Ingemar Olsson debattartikeln ”Rädd för att byta religion” i tidningen Dagen. Han skrev att han inom kort kommer att döpa att en ung konvertit från Iran, ett land där mannen riskerar dödsstraff. ”Jag har förklarat för honom att han tar en oerhört stor risk. Han säger att han vet det. Men han vill ändå bli döpt. Och han vill göra det offentligt. Dopet är en bekännelsehandling, ingenting man gör i hemlighet. Jag håller med om det,” skriver Ingemar Olsson och frågar sig om det finns full religions- och yttrandefrihet i Sverige eller om de behöver vara rädda för att utsättas för hot.

nyhetsplats skriver Dagen att få konvertiter anmäler trakasserier och att mörkertalet är stort. Ett av de hot mot konvertiter som återges i tidningen är utdrag ur ”Maryams” upplevelser som hon berättar själv i kortfilmen som SEA gjorde under 2012.

– ”Maryams” upplevelser är tyvärr ingen isolerad händelse. Efter en evangelisationssatsning i Rinkeby 2011 sa en imam i Sveriges Radio att det är varje muslims skyldighet att döda dem som lämnar islam. Under ett riksdagsseminarium i höstas berättade flyktingadvokaten Gabriel Donner att ibland sätts afghanska konvertiter i förvar tillsammans med muslimska landsmän innan de ska avvisas. De kan då hotas med att bli anmälda när de kommer fram till Afghanistan, där avfall från islam straffas med döden, säger Jacob Rudolfsson och avslutar:

– Syftet med kortfilmen är att dokumentera konvertiters situation i Sverige. Inte att elda på konflikter mellan olika grupper utan belysa människors utsatthet. Vi hoppas att kortfilmen, som kan laddas ner gratis via Youtube, ska användas av församlingar som både vill be för och informera om konvertiters situation.

Klicka här för att se kortfilmen på SEA:s Youtube-kanal.