Han läste Koranen och fastnade för avsnitten som handlade om Jesus samt om Jesu moder Maria. De blev hans favoriter, han ville veta mer. Ahmed växte upp i ett diktatoriskt muslimskt land i Mellanöstern. Men han fick tag på en Bibel. Genom den lärde han känna Jesus. Ahmed visste att priset skulle bli högt, men sanningen och Jesu kärlek gjorde att det inte fanns någon väg tillbaka. Han visste att den som lämnar islam ska dödas. Han fick dock behålla sitt liv, men blev utstött från både familj och samhälle. Ahmed bad och Gud öppnade mirakulöst dörrar till högre utbildning och jobb. Idag är han den enda kristna advokaten i hela landet. Ahmed ser som sitt uppdrag att vara en Jesu efterföljare i det offentliga rummet, att kämpa för rättvisa för Jesu skull.

Jag mötte Ahmed häromdagen i Washington DC. Den globala ledningsgruppen för Advocates International hade sammanträtt hela dagen och på kvällen kom Ahmed till vår middag och berättade om sitt liv. Från vår middagshorisont kunde vi se den amerikanska kongressen vackert upplyst i den ljumma höstnatten. Högst upp på kongressbyggnadens runda torn finns en staty. Det är Friheten vars ansikte är vänt mot öster för att solen aldrig ska gå ner över den.

Det är slående hur genomgående vår längtan efter frihet är genom hela historien i alla kulturer. Det lyser igenom i litteratur, sånger och politisk kamp. Frihet att vara människa, att leva, älska, bedja, resa, tala och mycket mera. Rättvisa innebär även friheten att byta religion utan hot eller straff. Ahmed fann en frihet bortom islamskt förtryck, men även bortom jordiska begränsningar.

I ledningsgruppen hade vi talat om samverkan mellan de 30 000 kristna jurister från över 100 länder som finns i Advocates Internationals nätverk. Vår uppgift var också att slutplanera den stora kongress som hålls denna vecka. Över 1000 kristna jurister från över 100 länder samlas i USA:s huvudstad. Vårt motto är att ”Skipa rättvisa med barmhärtighet”. Det är vad Gud vill. Det är till den änden som vi samlar, tränar och nätverkar tusentals kristna jurister – att kämpa för rättvisa, med särskilt fokus på religionsfrihet.

Profeten Amos talade om att Gud vill att rätten ska flöda fram som vatten från en mäktig flod. Det finns en bibelparafras på engelska som heter The Message. Den uttrycker verserna ur Amos ungefär så här; Gud säger: ”Jag står inte ut med era religiösa möten och konferenser. Jag vill inte ha något att göra med era projekt och slogans. Jag är trött på era försök att ligga bra till hos alla. Jag vill inte höra er ego-trippade musik. Vet ni vad jag vill, det enda jag vill? Jag vill rättvisa – hela oceaner av rättvisa, att stora floder av rättvisa ska flöda fram. Det är vad jag önskar”

Tuffa ord, men sanna. Gud är rättvis och barmhärtig. Därför ligger det en hel del i den devis som finns på justitiedepartementets byggnad här i Washington DC: Rättvisa är helig mark.

MATS TUNEHAG

Ordförande

Svenska Evangeliska Alliansen

Publicerad på ledarsidan Världen idag 10 oktober 2008.