– Mellan mars 1990 och september 1991 samlades svenskar runt om i landet till opinionsmöten till stöd för Baltikums frihet från Sovjetunionen klockan 12 varje måndag. Nu vill vi uppmana Sveriges kristenhet till en daglig Måndagsrörelse att varje dag klockan 12 be tre minuter för fred och frihet på Krim och att Gud använder kristna kyrkor som ett redskap för försoning mellan de olika grupperna.

Det säger Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen som tillsammans med Sverigebönen occh Världen idag uppmanar Sveriges kristna till daglig förbön för situationen i Ukraina.

– Vi har hört från kristna att många människor på Krim är oroliga för en
potentiell rysk invasion som liknar Rysslands invasion av Georgien 2008. Det skulle resultera i en allvarlig konflikt med Krimtatarer och andra människor i Krim som stöder den nya ukrainska regeringen, säger Stefan Gustavsson och fortsätter:

– Den stora faran är om en rysk medborgare på Krim skulle bli beskjuten eller dödad. Det skulle ge Ryssland en förevändning att skydda sina medborgare i Krim och även ockupera regionen för att skydda dem från den nya ukrainska regeringen.

Europeiska Evangelikala Alliansen uppmanar även till bön för situationen i Ukraina

◾ Be för att modiga fredsmäklare ska stå starka i hela landet; politiker, journalister, säkerhetstjänstemän och vanliga människor.
◾ Be att kristna ska fortsätta att vara redskap för försoning, fred och hopp.
◾ Be om skydd för alla som arbetar för fred.
◾ Be att människors ögon öppnas för sanningen och vilka konsekvenser som kan äga rum om människor väljer att gå vidare i konflikten.
◾ Be att ett mirakel ska ske, att Ryssland och Ukraina kan bli goda grannar, utan rädsla.
◾ Be att Ukraina kan gå framåt igen och bli en stabil nation med en rättvis och ärlig regering.

Läs mer här.

Länkar till artiklar om böneuppropet och förslag på böneämnen:

http://www.varldenidag.se/nyhet/2014/03/05/Upprop-Be-tre-minuter-varje-dag-for-situationen-i-Ukraina/

http://www.varldenidag.se/ledare/2014/03/05/Lukas-Berggren-Kan-du-be-tre-minuter-for-Ukraina/

http://www.varldenidag.se/nyhet/2014/03/05/Kharkivpastor-Be-for-enhet-i-hela-Ukraina/