– I många år har kristna varit duktiga på att bygga upp kristna alternativ till de arenor som påverkar vårt samhälle. Vi har startat kristen media, kristna utbildningar och även kristna partier. Det är bra men vi har väldigt litet inflytande på den svenska kulturen som helhet. Vill vi se en förändring av samhället behöver vi arbeta långsiktigt på insidan av vår kultur. Därför drar vi nu igång utbildningssatsningen Wilberforce Akademin.

Det sa Svenska Evangeliska Alliansens generalsekreterare Stefan Gustavsson i samband med SEA:s årsmötesseminarium på onsdagskvällen.

Temat för årsmötet var ”Den kristna kampen mot slaveriet” med fokus på bland annat den kristne 1700-tals parlamentarikern William Wilberforce, som förutom att han genomförde en lång rad sociala reformer i Storbritannien, bedrev en långsiktig kampanj mot slavhandeln under mer än 20 år.

– William Wilberforce växte upp i en nominell anglikansk familj men efter att han 1785 genomgick en omvändelse till en tydlig evangelisk kristen tro använde han sin tid och talanger för att förändra samhället. Vi vill hjälpa unga människor, med begåvning från Gud inom områden som till exempel media, kultur, politik, att etablera sig på insidan av vår kultur, med bibehållen övertygelse och passion för evangeliet, säger Stefan Gustavsson.

Wilberforce Akademin är en ettårig utbildning och riktar sig till unga kristna i åldrarna 20-35 år och består av fem intensivhelger i Stockholm och en studieresa till European Leadership Forum. Att delta i Wilberforce Akademin kostar 1500 kr per termin. Resor inom Sverige, kurslitteratur, mat och boende samt resan till European Leadership Forum tillkommer. Det finns möjlighet att ansöka om referenser för eventuellt stipendium från församling.

– Det finns plats för upp till 20 elever och utbildningen kommer att innehålla träning i kristen tro och politiska ideologier, världsbildsanalys, kyrkohistoria, opinionsbildning, religionsfrihet och etiska frågeställningar, säger Jacob Rudolfsson, samordnare på SEA och projektledare för Wilberforce Akademin.

– Förutom helgerna i Stockholm, som även innehåller studiebesök och möten med ledande kristna personer vilka redan är etablerade på olika arenor, kommer Wilberforce Akademin att inkludera hemuppgifter, webinars och mentorssamtal. Genom SEA:s nätverk i Sverige och internationellt kopplas nästa generation kristna ledare samman med dagens främsta kristna tänkare och aktivister, avslutar Jacob Rudolfsson.

Mer information om Wilberforce Akademin finns här.